Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LINIĆ 'ZGROŽEN'

Zbog OVOG u pitanje dovedeno 40 tisuća radnih mjesta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Slavko Linić 'zgrožen' je odlukom suca zagrebačkog Trgovačkog suda koja bi mogla dovesti do kompletne obustave svih predstečajnih nagodbi.

Sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mislav Kolakušić zatražio je danas ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (ZFPN), što bi moglo dovesti do rušenja čitavog koncepta spašavanja posrnulih tvrtki putem predstečajnih nagodbi.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Ne može biti premijer ANKETA Slažete li se s odlukom Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću? Ustavni sud odlučio: Zoran Milanović ne može biti premijer Izbore ne dovode u pitanje Pročitajte cijelo upozorenje Zoranu Milanoviću koje je objavio Ustavni sud

Spomenuti je sudac otkazao za sutra zakazano ročište u slučaju predstečajne nagodbe Dalekovoda, a u obrazloženju je naveo kako je utvrdio da 'pojedine odredbe' ZFPN-a nisu suglasne s Ustavom.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnijet će u roku od osam dana, a nije jasno kada bi Ustavni sud mogao donijeti svoju odluku.

>> Linić poručio bankama: Zakon se mora poštovati, inače slijede sankcije

Reakciju ministra financija Slavka Linića nije trebalo dugo čekati. On je 'zgrožen' ovakvom odlukom i kaže da bi, povede li se još koji sudac za Kolakušićem, moglo doći do kompletne obustave svih predstečajnih nagodbi.

'Zgrožen sam'

'Osobno sam zgrožen. Potrošeno je toliko novaca, Ministarstvo financija je preko 500 ljudi angažiralo, imamo odvjetnike, konzultante, analitičare, toliko truda u 7 mjeseci jedan sudac jednostavno odbacuje jer mu je teško čitati predmet, on je zgrožen da su svi ostali 15.000 stranica dokumenata odradili, a sad on jadnik ne želi raditi jer ne želi donijeti odluku o 15.000 stranica', rekao je Linić napominjući kako je odluka vjerojatno donesena baš sada kako bi sudac mogao otići na godišnji odmor.

'Ne znamo što ćemo'

'Ne znamo što ćemo, to je ta pravna nesigurnost, jer ako on veli da zakon nije ustavan, zašto bi svi suci sutra donosili presude? Prema tome, što će se događati za nas [u Ministarstvu], mi ćemo nastaviti raditi, jer jedna neodgovorna osoba ne može djelovati na sve nas. Ali ako se svi ostali suci sutra povedu za ovakvom odlukom, mi ćemo obustaviti postupke kompletno, a to je tragedija. Nije bitno što smo izgubili enormne novce, ostaje pitanje što ćemo s tim tvrtkama, jer ćemo obustaviti predstečajne nagodbe, a to znači opet otvoriti blokade i dozvoliti da se svaki vjerovnik brine za sebe', pojasnio je Linić.

Suca Kolakušića je prozvao da je neodgovoran i da mu nije stalo da se dužnici i vjerovnici nagode. 'On mora objasniti zašto mu nije stalo. Da je odgovoran, mogao je poboljšati zakon, ali on ne želi nagodbe', rekao je ministar tvrdeći da je šteta od ovakve odluke 'ogromna'.

'Mogao je na vrijeme podnijeti zahtjev'

'Ja ne bih o moralu toga suca, jer će onda opet biti da se vrši pritisak na prvostupanjske presude, a ovo nije ni presuda, ovo je, rekao bih, polemiziranje suca je li zakon ustavan ili nije. Imao je dovoljno vremena, zakon je donesen još u 12. mjesecu prošle godine. Ako je moralan mogao je na vrijeme podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti', rekao je Linić.

'Ima sudaca kojima teško pada da ne prihvaćamo da se vode stečajevi po 15 godina i koji si dozvoljavaju da mogu raditi što hoće na štetu trgovačkih društava i na štetu pojedinaca. Ja jedino to tako mogu tvrditi jer sada nakon skoro godinu dana tražiti preispitivanje zakona, nemam nijednu dobru riječ', dodao je ministar.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene