Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uređenje tržišta kredita

Sindikalci podržali Linića, priželjkuju njegov obračun s bankarima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) dala je podršku ministru financija Slavku Liniću u stvaranju pravnog okvira za zaštitu korisnika usluga banaka.

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) pozdravlja namjeru ministra financija Slavka Linića da se konačno počne stvarati pravni okvir za zaštitu korisnika usluga banaka i priželjkuje da se Linić, u svome stilu, obračuna s Hrvatskom udrugom banaka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nakon vujčićeve najave Ekonomisti i bankari objasnili zašto su veće kamate dobra vijest: Neminovno će rasti i na kredite, ali... Slika nije dostupna Bile bi ranjivije na šokove HNB: Zakon o potrošačkom kreditiranju imao bi negativan učinak na banke

>> Osam razloga zbog kojih su banke protiv Zakona o potrošačkom kreditiranju

Predugo prisutna deregulacija kreditnog poslovanja opteretila je građane i gospodarstvo dugovima, dok su bankari zadovoljno trljali ruke zbrajajući ekstraprofit i iznoseći ga u svoja inozemna sjedišta bez ikakve obveze prema državnom proračunu, ističe HURS u današnjem priopćenju.

'Iz HNB-a saznajemo da bi primjena formule izračuna kamatne stope po prijedlogu Ministarstva financija dovela do smanjenja ovogodišnjeg profita banaka za otprilike 40 posto. To pokazuje da banke u Hrvatskoj gotovo pola profita ostvare na nemoralno visokim kamatnim stopama, što su hrvatske vlasti tolerirale i, štoviše, omogućile dodatne povlastice neoporezivanjem financijskih transakcija', naglašava HURS.

Zbog toga se sindikalci 'toplo nadaju da će Linić u reakciji na krajnje licemjerne vapaje iz Hrvatske udruge banaka ostati vjeran svom stilu obračuna s kritikama'.

Iako ne možemo biti zadovoljni načinom na koji ministar guši bilo kakvu raspravu na području svoje nadležnosti, beskrupuloznost Hrvatske udruge banaka u zaštiti interesa bankarskog sustava ne zaslužuje nikakav pristojniji odgovor, kaže se u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene