Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

VRUĆINE POSVUDA

Stručnjakinja objasnila koji su simptomi toplinskog udara i poslala upozorenje Zagrepčanima: "Ovdje se nemojte kupati!''

Vrućine u Hrvatskoj - Upaljen Meteoalarm - 1
Vrućine u Hrvatskoj - Upaljen Meteoalarm - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vrućine u Hrvatskoj - Upaljen Meteoalarm - 5 Vrućine u Hrvatskoj - Upaljen Meteoalarm - 5 Foto: DNEVNIK.hr Vrućine u Hrvatskoj - Upaljen Meteoalarm - 6 Vrućine u Hrvatskoj - Upaljen Meteoalarm - 6 Foto: DNEVNIK.hr Branislava Resanović i Karla Trstenjak - 2 Branislava Resanović i Karla Trstenjak - 2 Foto: DNEVNIK.hr Branislava Resanović i Karla Trstenjak - 3 Branislava Resanović i Karla Trstenjak - 3 Foto: DNEVNIK.hr +5 Branislava Resanović i Karla Trstenjak - 1 Galerija 1/10 >>
Toplinski val zahvatio je cijelu zemlju. Dr. Branislava Resanović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" savjetuje kako se ohladiti na vrućinama i kako prepoznati simptome toplinskog udara.

Meteoalarm je danas zacrvenio dubrovačko područje i izdao upozorenje na opasnost od ekstremno visokih temperatura. Teško se disalo i u ostatku zemlje. Visoke temperature bilježit ćemo još sutra.

Pročitajte i ovo Ilustracija Glas građana Što mislite u vrućinama u travnju? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Toplinski valovi tijekom proljeća - 4 Gotovo 40 stupnjeva Ove dvije europske države gore, vrućine bi mogle oboriti povijesni toplinski rekord: "Nikada nismo osjetili ovakvo što u travnju"

"Srijeda nam donosi najviše pljuskova. Tu je moguće i neko izraženije nevrijeme, bit će uključen i sjeverni dio Jadrana, unutrašnjost Istre, riječko područje i više-manje cijela kopnena Hrvatska", rekla je meteorologinja Ana Bago Tomac. U Dalmaciji će pak ostati vruće, pravo ljetno vrijeme.

Na Zrinjevcu je u ponedjeljak živa u termometru u 19 sati pokazivala 31 stupanj. Za Dnevnik Nove TV o tome kako se ohladiti na vrućinama govorila je prim. mr. sc. Branislava Resanović iz NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar". 

Istaknula je kako je, ako nismo na moru, dobro biti u hladu ili otići na neku planinu. "Dobro je i držati se klimatiziranih stanova, a i Jarun i Bundek su nam blizu." Komentirala je i praksu da se građani hlade u fontanama: "Bilo bi dobro da fontane ostanu ukras grada. U njima je voda iz vodovoda, ali ona cirkulira, ne mijenja se, i povremeno se dopunjuje. Preporuka je - ne kupati se, jer ni po jednom zakonu još nije određeno da se ta voda mora analizirati". 

Ponovila je nekoliko savjeta za zaštitu od toplinskog udara: držati se hlada i rashlađenih prostora, hladiti se tuširanjem i mokrim ručnicima, prozračivati stanove između tri i šest ujutro, a onda spustiti rolete. Naročito se toplinskog udara moraju čuvati kronični bolesnici.

"Prepoznajemo ga po tome što je koža vruća i suha, ubrzani su puls i disanje. Onoga tko ima takve simptome treba staviti u hlad i hladiti ga, te jasno, zvati hitnu medicinsku pomoć", rekla je dr. Resanović.

Važno je naglasiti i kako posebnu pozornost treba obratiti na ishranu - jesti laganiju i što više tekuću hranu. Pripaziti treba i na čuvanje hrane te izbjegavati lako kvarljive namirnice i podgrijavanje hrane.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene