Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obnovljivi izvori energije

VIDEO: Uložite u sunčevu energiju i stvarno možete dobro zaraditi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sikirevcima je otvorena prva privatna sunčeva elektrana u Slavoniji, a tek peta u Hrvatskoj.

Od sunčeve energije na godinu će se proizvoditi 10 tisuća kilovat-sati struje. Proizvedenu energiju u cijelosti otkupljuje Hrvatska elektroprivreda po povlaštenoj cijeni. Hrvatska do 2020. godine mora proizvoditi 20 posto struje od obnovljivih izvora energije pa izdašni poticaji ne čude.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi projekti EU-a 1,2 milijarde eura za istraživanje sunca i vjetra Slika nije dostupna Sunce u domaćinstvu HEP plaća struju vama, a ne vi njemu? Moguće!

>> HEP plaća struju vama, a ne vi njemu? Moguće!

'Sve to ide u mrežu Elektre. Znači sklopio sam ugovor s HROTE-om, državnom agencijom na 12 godina i dobivat ću poticajnu cijenu od četiri kune. To je jako prihvatljivo jer sam digao kredit od 50.000 eura, vratit ću ga za šest godina, a sljedećih šest zaradim ja', rekao je Ivan Lovrić, vlasnik sunčeve elektrane.

Svaki građanin koji želi uložiti u solarnu energiju može dobiti povoljan ugovor s državom. Ivan tako mjesečno zarađuje oko pet tisuća kuna na mjesec. Sunce mu je pouzdan dobavljač, 'radnice' mu rade na krovu, a obiteljska kuća mu je tvornica struje.

Svjetski rekorder u takvoj proizvodnji je Njemačka. 'Njemačka proizvodi iz solarnih sustava energije u protuvrijednosti 20 Nukelarnih elektrana 'Krško', rekao je Branko Vidaković, ovlašteni inženjer elektrotehnike. Njemačku slijede Španjolska, Danska, Italija i Mađarska.

Danska će za 20 godina čak polovicu svojih kućanstava opskrbljivati strujom od energije vjetra. Island već sada 90 posto kućanstava grije iz geotermalnih izvora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene