Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobre vijesti

'Hrvatska nije neposredno suočena s terorizmom, ali ta prijetnja je prisutna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ima jednu od najnižih stopa kriminaliteta u Europi. 'Stopa kaznenih djela je 1.382,4, a indeks nasilja 55,1, što nas svrstava u II skupinu s niskim i umjerenim rizikom', poručila je policija.

Kada je riječ o turizmu, jedan od važnijih aduta s kojima u ovom trenutku raspolažemo je sigurnost. Da ona ostane na što višoj razini, brine se 15.857 policijskih službenika u 20 policijskih uprava. Iako neposredne opasnosti od terorizma nema, a niska je i stopa kaznenih djela, povećan je rizik stradavanja u prometu.

Pročitajte i ovo Rijeka Ušao u top 10 Jedan grad doživio nikad bolji početak turističke sezone: Turbulentna prošlost, lijepa priroda i more odlična su kombinacija Ljetovanje - 3 Ljeto je sve bliže Mnogi već planiraju godišnji odmor, a čini se da će trebati podebljati budžet: "Pred nama je rekordna sezona"

Kao i svakog ljeta i ovog će se provoditi projekt 'Sigurna turistička sezona', kojeg su na konferenciji za novinare predstavili načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec, a okupljenima se uvodno obratio i glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec.

Vnučec je rekao da sigurnost u Hrvatskoj raste. 'Turizam postaje najvitalnija gospodarska grana u Hrvatskoj i u policiji smo toga svjesni. Hrvatsku godišnje posjećuje 12 milijuna turista i sigurnost je ključna. Primarna zadaća policije je čuvanje sigurnosti', objasnio je Vnučec.

Policija na regionalnoj i lokalnoj razini ima 15.857 policijskih službenika u 20 policijskih uprava. Naglašava kako sve više turista dolazi zbog avanturizma, te da su sve veće koncentracije ljudi, a njihova imovina privlači počinitelje kaznenih djela. Osvrnuo se i na aktualno pitanje terorizma.

'Iako Hrvatska nije neposredno suočena s terorizmom, ta prijetnja je prisutna. Na to nas upozoravaju događanja u drugim zemljama kojima je turizam također vrlo važan. Danas je nezaobilazna tema i migrantska kriza, a policija je pokazala spremnost', kaže Vnučec.

Sigurnost u turizmu nam je važna jer ta grana čini velik dio prihoda u državi. Tako su na konferenciji podsjetili kako Hrvatska godišnje od stranih gostiju ostvaruje 7,96 milijardi eura prihoda, što čini značajan udio u BDP-u.

U 2015. ukupno je bilo 14,3 milijuna dolazaka što je ukupan rast od 9,3%. Od toga nam najviše dolaze Nijemci - 2,12 milijuna.

Kriteriji koje policija uzima u obzir kada radi procjenu rizika u području javne sigurnosti su: registrirani kriminalitet, terorizam, javni red, sigurnost u prometu, rasprostranjenost rizika, policijski kapaciteti, globalizacijski trendovi.

'Očekujemo više od 15 milijuna turista'

Na konferenciji je naglašeno kako Hrvatska ima jednu od najnižih stopa kriminaliteta u Europi. 'Stopa kaznenih djela je 1.382,4, a indeks nasilja 55,1, što nas svrstava u II skupinu s niskim i umjerenim rizikom', rekao je Krunoslav Borovec. Zaključio je kako je stanje sigurnosti povoljno: 'Nizak je rizik od viktimizacije, ali povećan je rizik stradavanja u prometu'.

'Hrvatska ima bogatu tradiciju turizma. Uspjeh sezone je prioritet, pa je stoga sigurnost osmišljena na sustavan način već dugi niz godina. Projekt raste iz godine u godinu', rekao je Joško Dorić pomoćnik ministra unutarnjih poslova te zahvalio svim službenicima iz drugih zemalja koji sudjeluju u projektu.

'Sigurnost je uslijed terorizma, prijetnji, ratova u svijetu poprimila sve veću važnost. Očekujemo više od 15 milijuna turista i nadamo se da će i dalje prepoznavati Hrvatsku kao poželjnu i sigurnu turističku destinaciju', kazao je Dorić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene