Željevši pokazati koliko mu je kao invalidu otežan svakodnevni život, stopostotni invalid i hrvatski branitelj Alen Bračanov iz Vodica u utorak je na zakazano ročište na Prekršajnom sudu u Šibeniku došao tako što ga je nosio ratni suborac Mario Bilać, s obzirom na to da Zgrada suda nema lift.


"Danas smo ovdje da bih vam pokazao koje prepreke moramo proći kao invalidi. Jedino uz pomoć prijatelja koji me nosio na kat mogao sam pristupiti sobi na Prekršajnom sudu gdje mi je zakazano ročište. Da njega nije bilo, ja ne bih mogao doći ovdje i ne bih se mogao pokušati obraniti. Nemam mogućnosti poslati zakonskog zastupnika i da nisam došao, proglasili bi me krivim", ispričao je Alen Bračanov novinarima.

Vezani članci Troje zaraženih koronavirusom u šibenskoj bolnici Potvrdila ravnateljica: Dvoje djelatnika šibenske bolnice i jedan pacijent zaraženi koronavirusom Avioni gase niz požara oko Šibenika - 3 Udari groma izazvali nekoliko požara kod Šibenika, gasi ih čak sedam protupožarnih aviona

Bračanov se požalio i kako mu je "nemoguća misija" pristupiti brojnim institucijama u Šibeniku i Vodicama gdje živi te da je nedostupnost institucija problem s kojim se susreće svaki dan. Ističe da nema problema s pristupom šibenskoj bolnici i vodičkoj gradskoj upravi, no da u zgradu Suda te zgrade Zavoda za mirovinsko i Zavoda za zdravstveno osiguranje ne može bez pomoći prijatelja.

"Na Prekršajnom sudu sam danas zbog prijave vašeg kolege da sam ga verbalno napao. Načelnik Policijske postaje Vodice dao je prijedlog da me se novčano kazni i danas sam morao doći kako bih posvjedočio i imao mogućnost obraniti se sam. Ovo je dokaz kako cijeli sustav funkcionira", objašnjavao je Bračanov okupljenim novinarima.

Prijatelj i ratni kolega Mario Bilać, koji Bračanovu često uskače i prenese ga preko stepenica do institucija koje nemaju uređen pristup za osobe s invaliditetom, novinarima je kazao da je ovo odlična prigoda da se upozori na probleme cjelokupnog sustava.

"Bilo mi ga je puno lakše nositi na Kninsku tvrđavu, a danas mi je teško jer znam o čemu se radi. Nikad mi nije teško bilo što za prijatelja napraviti i svi skupa kao zajednica bismo trebali učiniti sve da pomognemo osobama s invaliditetom. Brojne institucije nemaju primjeren pristup i mi koji smo pokretni o tome ni ne razmišljamo. Ovo je prigoda da se upozori na probleme koje drugi ljudi ne mogu uočiti. Možda ima invalida koji nemaju prijatelja koji im može pomoći i zato smo iskoristili ovu priliku da bismo osvijestili ovaj problem", rekao je Bilać. (Hina)