Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li to moguće?

Apsurd u Splitu: Invalidi na vještačenje za invalidnost moraju – stepenicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
20 udruga koje se brinu o pravima invalida odlučile su sudskim putem krenuti u bitku protiv stepenica na ulazu u Zavod za vještačenje invalida u Splitu.

Dok u cijeloj zemlji svi apeliraju na gradnju rampi za invalidska kolica, institucija koja se izravno brine o invalidima dočekuje ih s preprekom. Unatoč medijskim apelima, stepenice i dalje stoje.

Pročitajte i ovo Bojan Ivošević "netočne informacije" Splitska policija odgovorila na optužbe o policajcu u sačekuši: "Pokušao je smiriti sukob..." Split: Obilježena 33. obljetnica osnutka IX. bojne HOS-a Postrojavanje na 10. travnja FOTO Na HOS-ovoj obljetnici Skejo, Glasnović, Miljanić...; Šef splitskog SDP-a poslao poruku: "Posveta herojima, a ne Skejinu falsificiranju"

Obitelj 16-godišnje Dore danas je ekipi Dnevnika Nove TV pokazala kako se stiže do Zavoda za vještačenje invalida u Splitu. Parkirno mjesto za invalide samo je jedno pa se zaustavljaju na autobusnoj stanici. A onda invalidskim kolicima do famoznih stepenica. Tako je bilo i na zadnjem vještačenju.

Dakle, vještačenje se nije ni obavilo. Inače, Doru bi majka na kraju mogla samo u rukama ponijeti uz ove stepenice. "To je stvarno sramota", kaže Marica Lovrić, Dorina majka.

Nije prvi puta da snimamo ove stepenice, ali već dvije godine ništa se nije promijenilo. Vrhunac je priče da je danas za vrijeme snimanja izašla djelatnica koja je majci prigovorila što je dijete po suncu dovela zbog snimanja.

"Ako već moram bit iskrena, mislim da je veći problem nosit ovih 10 stepenica nego šta sam došla ovih 10 minuta porazgovarati s vama", poručila joj je Dora.

U županiji je 58 tisuća invalida pa se 20 udruga za invalide organiziralo. "Najavljujemo kolektivnu tužbu", kaže Maja Karaman Grbavac, predstavnica udruga osoba s invaliditetom. Traže reakciju države.

Iz centralnog Zavoda za vještačenje U Zagrebu ravnateljica nam je danas potvrdila kako će nove prikladne prostorije na Splitu 3 biti uređene do kraja godine. Udruge ne vjeruju dok ne vide. Do daljnjega invalidi moraju dolaziti istim stepenicama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene