Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1.077 mjesta

Šibenik dobio novu ljetnu pozornicu na tvrđavi sv. Mihovila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova šibenska ljetna pozornica, uređena na tvrđavi sv. Mihovila - utvrdi na kojoj je prvi put zabilježeno ime Šibenika u ispravi Petra Krešimira IV. 1066. godine, ima 1.077 u gledalištu, i na njoj će ovoga ljeta biti održan bogati glazbeni program.

Prema projektu šibenskog arhitekta Tomislava Krajine i suradnika na platou tvrđave koja se nadvija nad šibenskom starom gradskom jezgrom, uređena je pozornica i amfiteatarsko gledalište, a u njezinu podzemnom dijelu muzejska zbirka i više pomoćnih prostorija s različitim sadržajima.

Pročitajte i ovo Ubojstvo u Šibeniku Tri osumnjičenika uhićena Šibenik zavijen u crno zbog brutalnog ubojstva: Policija složila mozaik tučnjave u kafiću POS stanovi; ilustracija - 1 I to su dočekali Kraj iščekivanja za šibenske obitelji: Ministar Bačić uručio im ključeve stanova

Pozornica je otvorena glazbeno-scenskim spektaklom u režiji Ivana Lea Leme u kojemu je sinoć sudjelovalo više od 70 izvođača, među kojima su bili i Maksim Mrvica, Josipa Lisac, kantautorica Nina Romić te bend Chui.

Tome kulturnom događaju nazočila je brojna publika, a u gledalištu je bio i predsjednik Republike Ivo Josipović koji je u prigodnom govoru rekao da je Šibenik, otvorenjem tvrđave, 'dobio pravo uzletište duše, a mjesto koje je nekada služilo za ratovanje sada pripada umjetnicima'.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić izrazio je zadovoljstvo time što je projekt uređenja ljetne pozornice na jednoj od četiriju šibenskih tvrđava okončan nakon 27 mjeseci konstantnih radova. 'Ovo je samo jedna perla u niski bisera koju će Šibenik tek dobiti', istaknuo je Burić.

Šibenski spomenik kulture u novom ruhu: Tvrđava sv. Mihovila postaje pozornica!

Najavljeno je da će se na ljetnoj pozornici održati serijal koncerata 'Terraneo summer break' u sklopu kojih će nastupiti Tievery corporation, potom koncert 2Cellos, ansambla Lado, šibenske glazbene obitelji Dedić, Arsena, Gabi i Matije, šibenskoga pjevačkog društva Kolo. A kao uvod u SuperUho festival američke indie-rock zvijezde The National na toj će pozornici 2. kolovoza održati jedan od svojih rijetkih 'sjedećih' koncerata.

Tvrđava s. Mihovila jedinstveni je spomenik kulture, izvorište je grada Šibenika i imala je turbulentnu prošlost kao ključni obrambeni objekt u srednjovjekovnom Šibeniku. Radove na ljetnoj pozornici usporilo je konzerviranje starih i zaštićenih zidova i gusterni. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene