Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobre vijesti

Sezonsko zapošljavanje ponovno pomoglo - 11.000 manje nezaposlenih!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sa Zavoda za zapošljavanje napokon stižu pozitivne vijesti. Raniji uskrsni blagdani i početak predsezone utjecali su i na zapošljavanje sezonskih djelatnika.

S današnjim danom nezaposlenih je Hrvata gotovo 11.000 manje. Veliki dio te brojke pripisuje se upravo turističkoj predsezoni, koja je započela prošlog tjedna. Naravno, još veći pad nezaposlenosti, očekuje se u ostatku travnja, kao i tijekom svibnja.

Pročitajte i ovo Radnici Nedostaje radnika Tko će odraditi sezonu? "Jedan ugostitelj me zove - brate, imaš li koga, daj spašavaj!" Slika nije dostupna Veći broj dozvola Nedostaje radnika za sezonu: Vlada povećala kvote za zapošljavanje stranaca

Mnogi će reći da je sezonsko zapošljavanje samo 'maska na očima' stvarnog stanja, no za veliki broj Hrvata posao tijekom ljeta jedina je prilika za rad. Potražnja je tolika da poslodavci za jedno radno mjesto moraju birati između 5 kandidata.

Uoči Uskrsa, Marijana je pronašla sezonski posao u hotelskom wellness centru. Narudžbe će zaprimati sve do studenog. 'U biti sam jedva čekala jer ovo je šesta sezona da radim na svojem radnom mjestu', kazala je Marijana Mršić, sezonska djelatnica.

>> Doznajte gdje će biti najviše zapošljavanja!

U istom hotelu, Ante kao sezonac radi za šankom. 'Zasad ne vidim, nema nekih ostalih poslova, pa tako da sam zadovoljan s ovim', kazao je Ante Morović, sezonski djelatnik.

Ponude za sezonski posao rastu, no broj kandidata višestruko je veći. 'Dosta više nego ranijih godina, rekao bih, od 3 do 5 na jedno radno mjesto. Vidimo, dakle, drastične efekte krize kad sve više i više zaposlenika traži posao', kazao je Goran Ražnjević, direktor hotelske kuće.

Prvi turistički mjeseci, srećom, pozitvno utječu na broj nezaposlenih Hrvata. U veljači ih je bilo 375.900. Trenutno ih je 364.900. 'Pozitivan trend se nastavio i tijekom ožujka, kada su svoju potrebu za sezonskim radnicima iskazali srednji i mali hoteli, restorani i kafići', kazala je Irena Dragić, predstojnica HZZ-a Zadar.

Olakšanje ipak nije preveliko ako se usporedimo s europskim zemljama, stopa nezaposlenosti u veljači najveća je bila u Grčkoj, gdje je iznosila 26,4 posto, a u Španjolskoj 26,3 posto. Hrvatska je na 3. mjestu s 21,9 posto, što je dvostruko više od prosjeka Europske unije od 10,9 posto.


'Nadam se da će se sada otvoriti prilike, kada uđemo u Europsku Uniju. Lakše i više mogućnosti će se pružit da odemo vani raditi, što je, ja mislim, jedini spas', kazao je Ivan Knežević. Za sezonce će spas trajati samo tijekom ljeta. Nakon toga, ponovno na Zavod.

Kada uđe u Europsku Uniju, Hrvatska će i službeno zauzeti vrlo visoko mjesto po nezaposlenosti. Ono što zabrinjava jest i veliki broj mladih ljudi do 24 godine, koji jako teško dolaze do posla. Zato mnogi sve više koriste mjere aktivne politike zapošljavanja. Kako doznajemo, u rad za mjesečnu plaću od 1.600 kuna od početka godine uključeno ih je gotovo 4.500.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene