Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ranije nego ikad

POČELA POTRAGA ZA SEZONCIMA Već sada slobodnih 350 radnih mjesta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ranije nego ikad, na Jadranu je započela potraga za sezonskim djelatnicima! Turističke kuće već su objavile oglase, a kreću i razgovori za posao.

I ove bi godine sezonsko radno mjesto moglo pronaći više od 40 tisuća Hrvata, od čega trećina na more stiže iz unutrašnjosti. Oglašeno radno mjesto konobara privuklo je Morenovu pažnju. Završava srednju školu i ulazi na tržište rada, pa će mu prvi posao biti onaj sezonski. 'Volio bih neko konobarenje, možda. To bi mi najbolje pasalo. Mislim da nije pretjerano teško, a opet može se zaraditi dobar novac', rekao je Moreno Longin maturant iz Zadra.

Pročitajte i ovo Izmjene Zakona o radu: Sindikati najavljuju otpor sindikati na nogama Slijedi li nam vruća sindikalna jesen? "Ako se to pokuša lomiti preko koljena i na silu, mi ćemo znati odgovoriti" Umirovljenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Ne fali samo zidara! Čeka li nas na jesen novi val nezaposlenosti? Neke procjene govore i o pola milijuna nezaposlenih

U jednom zadarskom restoranu bit će potrebno više od 10 sezonaca. Ovih se dana vode razgovori s kandidatima, a priliku će ponajprije imati oni koji su se iskazali prošlih sezona.

Koja su zanimanja bila najtraženija lani a mogla biti biti i ove godine?

'Kod mene su većinom sezonci koji se vraćaju svake sezone, znači, koji imaju prioritet, koji su se dokazali kod mene i koje su pokazali da imamo zajednički jezik', rekao je vasnik restorana, Božidar Vedrić.

Dobri sezonci u pravilu prvi dolaze na red, a natječaji su krenuli ranije nego je bilo očekivano. 'Ove godine možemo sa zadovoljstvom utvrditi da su nam prvi natječaji već došli početkom siječnja. Trenutno imamo oko 350 slobodnih radnih mjesta za zapošljavanje u turizmu', rekla je predstojnica HZZ-a Zadar, Irena Dragić.

Prošle je godine u Hrvatskoj zaposleno 41 467 sezonaca. Najviše su se tražili konobari, kuhari, prodavači i sobari. I dobar dio njih na Jadran stiže iz unutrašnjosti. 'Sigurno da preko 30 posto njihovih djelatnika dolazi kod nas. Konkretno, imamo i požeško-slavonska, osječko-baranjska, gdje imaju vrlo kvalitetne ugostiteljske škole', rekao je potpredsjednik HOK-a, Stipe Knežević.

Za one koji nemaju stalan posao, prilika je to koju većina ne propušta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene