Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon liječnika, na reformu zdravstva ministra Milinovića osvrnule su se i medicinske setre koje su izrazile svoje nezadovoljstvo dodatnim dužnostima poput naplaćivanja participacije pacijentima koji nemaju dopunsko zdravstveno siguranje.


'Hrvatski nacionalni savez sestrinstva ne podržava reformu zdravstva zbog stajališta da nije primjereno medicinsku sestru pretvarati u blagajnicu te da medicinske sestre treba pustiti da se bave pacijentima i provode zdravstvenu njegu. Ako je ponovno uvođenje participacije temelj reforme zdravstva onda je kao takvu ne treba ni provoditi, jer uvođenje dodatnih nameta pogađa najugroženije slojeve društva', stoji u priopćenju.

Vezani članci Bolnica, ilustracija Dugovi, liste čekanja, nedostatak liječnika... Hoćemo li ikad dočekati zdravstvenu reformu ili ćemo samo pretakati iz šupljeg u prazno Braća i sestre (Foto: boredpanda.com) - 2 Odrastanje s braćom i sestrama može biti pravi izazov, jesu li vam poznati ovi prizori?

>> Sindikati ZA zdravstvenu reformu, a protiv bunta liječnika!

U Svavezu tvrde kako Ministarstvo zdravstva i socijane skrbi RH nije zatražilo njihovo mišljenje, što nije logično jer one ovom reformom imaju novu obvezu, naplaćivanje praticipacije koja niti nije u propisanom djelokrugu rada, a novom će se obvezom nerijetko naći u konfliktnim i neugodnim situacijama u kojima će, kakao tvrde, morati provoditi discipliniranje građana da sudjeluju u dijelu troškova zdravstva. Podsjećaju da se naplata participacije može vršiti i na druge načine, primjerice naknadnim izdavanjem računa osiguranoj osobi, putem evidencije primjenom novom sustavu OIB-a i sl.

>> Milinović provjerava provođenje reforme

'Željeli bi smo podsjetiti i na činjenicu kako su znatna financijska sredstva utrošena u informatizaciju primarne zdravstvene zaštite, a s kojom se rukovodstvo HZZO-a, a i sam ministar Milinović neprekidno hvale (CEZIH), te stoga još više zabrinjava činjenica da se inzistira na uvođenju blagajni u ambulante i pretvaranje sestara u blagajnice, a koje po našem mišljenju ima samo za cilj brzo osiguravanje novih izvora financiranja i to bez planski i sukladno dostupnim ljudskim i informatičkim resursima, određenih daljnjih aktivnosti provođenja ove zdravstvene reforme', stoji u priopćenju. Medicinske sestre su stoga Ministarstvo zamolile da ponovno razmisli o svojoj reformi i načinima njezine provedbe.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju