Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

I dalje je teško stanje šest pacijenata oboljelih od teškog oblika krpeljnog meningoencefalitisa, koji su hospitalizirani u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', izjavio je pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu Klinike Dr. Fran Mihaljević' dr. Bruno Baršić.


Kod pet pacijenata radi se o teškim paralitičkim oblicima krpeljnog meningoencefalitisa i ti su pacijenti na aparatima za umjetno disanje, dok je kod jednog pacijenta riječ o teškom obliku bolesti, ali taj pacijent nije životno ugrožen.

Vezani članci Bolnički hodnici (Foto: Dnevnik.hr) Kako izgleda njihov radni dan i zašto traže veće plaće? Proveli smo dan s liječnicima i sestrama, praznog hoda nije bilo Josip Perić i Ivan Kaštelan (Foto: Dnevnik.hr) Svi su zabrinuti zbog stanja u KBC-u Split: ''Pacijenti nas konstantno zovu i imaju pravo biti zabrinuti''

Pacijenti su priključeni na aparate, imaju teški poremećaj svijesti i za sada je neizvjestan ishod njihova liječenja. Kod svih oboljelih provodi se umjetna hipotermija, odnosno hlađenje na 32 stupnja kako bi se sačuvao mozak i taj je postupak pokazao dobre rezultate, kazao je dr. Baršić.

>> Upozorenje liječnika: Krpelji prenose nepoznat virus

Svi oboljeli odrasle su osobe od 30 do 60 godina iz ruralnih sredina i to iz sjeverne Hrvatske. U Kliniku "Dr. Fran Mihaljević" primljeni su početkom mjeseca lipnja. Dr. Baršić je napomenuo da se šumari, lovci i svi koji zbog posla borave u prirodi, mogu cijepiti. (Hina)