Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Godinama propadali

Šest luksuznih turističkih kompleksa dobili su nove vlasnike!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država je pronašla nove vlasnike za šest turističkih kompleksa. Jedan od njih je Plat nedaleko Dubrovnika. Hoteli bi opet trebali zasjati starim sjajem i nisu jedini.

Za šest - nekad luksuznih turističkih kompleksa diljem Jadrana - država je pronašla nove vlasnike! Za Dnevnik Nove TV otkrio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Hotele koji su danas u vrlo lošem stanju kupili su privatni investitori i kreću u njihovu obnovu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna stvar Jedna od najvećih investicija u hrvatski turizam: Hotelski div počinje s gradnjom Ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković (Foto: Dnevnik.hr) Nove investicije Najskuplja cesta? Više od pola milijarde kuna za izgradnju prometnice duge 3,5 km

Hoteli Plat nedaleko od Dubrovnika. Nekada luksuzni turistički kompleks - a danas ruševina. Posljednjih godina samo su gomilali dugove i propadali. Tonći Duplica od prvog dana njihov je zaposlenik.

'Pred rat, do rata zapravo kako je izgledalo? Pa trebalo je samo u grad poć vidit zidine. Tu je bilo sve. I koža i filigran i zlatara i duty free shop i butige, steak house, pizzerie, bazeni - unutrašnji, vanjski, kuglana, sve', prisjetio se Duplica.

Pet investitora zainteresirano za Kupare!

Hoteli Plat ponovno će zasjati starim sjajem. Država - većinski vlasnik - prodala ih privatnom investitoru. Mještani Plata - presretni.

'Voljela bih da bude taj kompleks kao što je i prije bio sa svim popratnim objektima. Pa tu je bila i diskoteka i kupalište....bilo je predivno. U budućnosti bi dobro bilo za ovaj kraj da to tako profunkcionira', smatra jedna mještanka.

Plat nije jedini

Hoteli Plat nisu jedini. Nove vlasnike dobit će i Vranjica Belvedere te Hoteli Medena u Trogiru. Hoteli Podgora, Živogošće te hotelsko turističko poduzeće Korčula.

'U šest hotelskih tvrtki koji su 20 godina bili na budžetu koji su 20 godina gomilali minuse i iz proračunskih sredstava isplaćivali plaće, a sad su svih 6 u investicijskom ciklusu i privatnim rukama. Oni su svi kroz razne načine od predstečajnih do privatizacije dobili nove vlasnike koji sada rade projektiranje i investiraju u te hotele', rekao je ministar Ivan Vrdoljak.

Evo što morate ispuniti da država vaš projekt proglasi strateškim!

U turizmu država očekuje da se realiziraju investicije vrjedne oko 33 milijarde kuna. U proizvodnji 10, a u uslužnim djelatnostima oko 4 milijarde kuna - ukupno 48 milijardi kuna. To bi donijelo više od 12 i pol tisuća radnih mjesta.

No u dvije godine realizirano je nešto manje od milijardu kuna investicija i zaposleno je 825 ljudi. Ostalo je riječ o projektima koji su započeli gradnju, čekaju prostorno planske dokumente ili tek traže zemljište.

Milošević: Vlada gura investitore iz države

Investicija nema više, tvrdi Domagoj Ivan Milošević, zbog stalnog mijenjanja porezne politike što ne ulijeva povjerenje ulagačima.

'Nadamo se svi želimo da se dese nova ulaganja i u industriju i u turizam međutim ono sve što radi aktualna vlada nažalost gura investitore iz Hrvatske pa čak i domaće da ulažu negdje drugdje', tvrdi Milošević.

Ne može se preko noći - uvjerava - ministar gospodarstva.

'Nije slučajno da su sve ove investicije krenule i nije moguće u jednoj godini i u nekoliko mjeseci očekivati rezultate bilo kojeg zakonskog okvira ali mislim da smo se daleko bolje pozicionirali i puno bolji posao napravili nego oni koji su bili prije nas', kaže Vrdoljak.

Do početka ljeta znat će se i tko će preuzeti turistički kompleks Kupare u koncesiju na idućih 99 godina. Svog ulagača čekaju i Brijuni!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene