Miroslav Šeparović
Miroslav Šeparović Foto: Patrik Macek/Pixsell

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u utorak je ponovio da Ustavni sud još nije raspravljao o ustavnoj tužbi čelnika MOL-a Zsolta Hernadija, pravomoćno osuđenog u odsutnosti na dvije godine zatvora zbog podmićivanja bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera.


Ustavni sud uopće nije raspravljao o Hernadijevoj ustavnoj tužbi. Ni na kolegiju, stručnom sastanku ili sjednici niti postoji nacrt odluke ili rješenja, odgovorio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović Hini, demantirajući medijske napise da je odluka donesena, ali da još nije prošla sve formalne procedure.

Vezani članci Miroslav Šeparović Sud odlučio da je uvođenje COVID potvrda u skladu s Ustavom. Šeparović otkrio novosti: ''Stožer mora objasniti zašto donosi svaku odluku'' Miroslav Šeparović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Miroslav Šeparović ponovno izabran za predsjednika Ustavnog suda

O toj ustavnoj tužbi Ustavni sud će raspravljati i odlučivati najesen, kao što sam već ranije izjavio, ponovio je Šeparović u izjavi Hini.

Šeparović je ranije potvrdio da je Ustavni sud odbio Sanaderovu tužbu i dodao da o Hernadijevoj tužbi još nisu raspravljali te da će biti riješena najesen.

Presudom zagrebačkog Županijskog suda koju je Vrhovni sud potvrdio u listopadu prošle godine Sanader i Hernadi osuđeni su jer su dogovorili da će za mito od 10 milijuna eura osigurati zaključenje neosnovanih izmjena ugovora koji se odnosi na hrvatsku naftnu kompaniju Inu u kojoj država ima vlasnički udio.

Tim izmjenama ugovora, istaknuo je Vrhovni sud, trebalo se omogućiti mađarskom MOL-u prevladavajući utjecaj nad domaćom naftnom kompanijom. Dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju nerentabilnog plinskog poslovanja iz domaće naftne kompanije koji će u cijelosti preuzeti Hrvatska.

Vrhovni sud navodi da je Sanader koristeći svoj položaj i autoritet, osigurao da Vlada RH zaključi takve ugovore kojima su prihvaćeni zahtjevi MOL-a "postavljeni tijekom pregovora u vezi zaključenja ovih ugovora". Hernadi je, pak, kao protuuslugu osigurao isplatu 10 milijuna eura Sanaderu.

Prvu osuđujuću presudu u slučaju Ina-MOL, koja je Sanaderu izrečena zajedno s presudom za ratno profiterstvo, odnosno primanje provizije od austrijske Hypo banke, 2014. je ukinuo upravo Ustavni sud zatraživši tada novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

Sanader je u zatvoru od travnja 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju