Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva godina studija

Senat prihvatio da studenti s fakultetima potpisuju ugovore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sveučilišta u Zagrebu prihvatio je formulaciju ugovora koje bi studenti prve godine potpisivali s fakultetima, a po kojima bi plaćali studij ukoliko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa ne osigura sredstva za to, rečeno je na konferenciji za novinare Sveučilišta.

Aleksa Bjeliš, rektor zagrebačkog Sveučilišta, izrazio je nadu da neće biti potrebe za time, no, s obzirom na iskustva s neispunjavanjem obveza prema Sveučilištu, da ono mora biti oprezno kako bi se zadržala kvalitetna razina studija. Sveučilištu još nisu isplaćena sredstva za božićnice, za posebne uvjete rada, za vanjsku suradnju, a nije ispunjen ni ugovor o diplomskim školarinama za prošlu akademsku godinu, što je ukupno oko 93 milijuna kuna, dodao je. Među manjim stavkama je, napomenuo je, nerealiziranje ugovora o dodatnim kvotama na Medicinskom fakultetu, s troškovima oko dva milijuna kuna, .

Pročitajte i ovo David Kozak masakr u Pragu Davida sumnjiče da je prije masakra ubio oca i bebu u kolicima, objavio je jezive poruke: "Uvijek sam želio ubijati, Alina mi je puno pomogla" Slika nije dostupna Okrenuti se usvajanju praktičnih znanja i vještina Grabar-Kitarović: Sveučilišta moramo prilagoditi novom vremenu, usvajanju praktičnih znanja i vještina

Fakulteti odlučuju o sadržaju tih ugovora, a na višim godinama školarine bi se određivale prema prolaznosti i uspješnosti studenata. Prosječni troškovi studiranja, po studentskoj godini i po jednom studentu, su oko tri tisuće eura, a školarine se procjenjuju na oko 3,5 tisuće kuna. Bjeliš je rekao da ima još neriješenih pitanja u vezi znanstvenih novaka, no da Sveučilište pozdravlja što se odluke o novim novacima donose na temelju analize uspješnosti, kao i najavu da će ono preuzeti obavezu provedbe njihova angažmana i raspodjele. Senat je na jučerašnjoj sjednici razmotrio i upad studenata na sjednicu 8. lipnja, zbog čega je ona morala biti prekinuta, te je predloženo da Etički savjet iznese svoje mišljenje o tom događaju kao i o prošlogodišnjim blokadama pojedinih fakulteta.

Bjeliš poziva studente i nastavnike koji su sudjelovali u tome da se identificiraju i sudjeluju u razmatranju etičkih i akademskih aspekata svojih djelovanja. Tu nema sankcija, no, važno je da se razvije rasprava i da Etički savjet da svoje mišljenje o tome, dodao je. Natječaj za upise u prve godine diplomskih studija Sveučilišta objavit će se početkom sljedećeg tjedna. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene