Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Selo Duhova - tako već godinama zovu naselje Dumače kod Petrinje. Gotovo, ali nije. Useljivo, ali nije useljivo. Nema uporabnu dozvolu, ni potrebne priključke. Sagrađeno prije 4 godine, sada već propada. 200 Hrvata prognano s Kosova, 17 godina čeka u derutnim barakama u Maloj Gorici.


U izbjegličkom naselju Hrvata s Kosova - nije lijepo živjeti. Sagradili su porezni obveznici za njih novo naselje još prije 4 godine, ali u Hrvatskoj - prvo gradnja, a onda dozvole.

Vezani članci Kriza na Kosovu - 1 Iz KFOR-a poručili da su spremni reagirati ako stabilnost sjevernog Kosova bude ugrožena Albin Kurti, kosovski premijer Premijer Kosova Kurti obratio se javnosti: "Vučić i Petković glavni su zaslužni za ove nemire. Ovo je planirano"

"Naselje u Dumačama će dobiti uporabnu dozvolu za sve objekte infrastrukture koji trenutno fale, za oborinsku i fekalnu odvodnju, početkom svibnja", kaže Jasminka Grbac Franić, načelnica Ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Na pitanje o troškovima, tj. koliko je to sve do sada stajalo - nema odgovora.

"Ne, ne bih sad o tome".

Ne bi država ni o tome tko će nezaposlenima i socijalnim slučajevima tamo plaćati režije.

"Ha, morat ćemo se nekako snalaziti", kaže Vinko.

"Država je prebacila u krilo sve probleme meni i poreznim obveznicima, što nije primjereno", kaže gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović. "Državu je samo briga o Kosovarima koštala 2 milijuna kuna godišnje".

Puta 17 godina. Plus XY milijuna za novo naselje, koje je bilo novo prije 4 godine.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju