Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apsurd

Ovo naselje državu je stajalo 17 milijuna kuna, a nema još ni jednog stanovnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naselje je državu stajalo 17 milijuna kuna. Iako doseljenici govore da su im kad su stigli u Hrvatsku, obećali darovati kuće - to se neće dogoditi.

Od baraka do kontejnerskog naselja. Oko 200 Hrvata s Kosova, koji su nakon ratnih zbivanja prije 17 godina preselili u Hrvatsku, još čeka svoj dom. Iako je država kuće za njih počela graditi prije pet godina u naselju blizu Petrinje, još nemaju uporabne dozvole. U međuvremenu, svaki mjesec troše stotine tisuća kuna na njihov život u kontejnerskom naselju.

Pročitajte i ovo Provjereno: Petrinja - 5 Priča Provjerenog Uvjeti kao iz horor-filma: Radnice u tvornici gube prste, ne mogu na WC ili popiti vodu, a boje se i otići na bolovanje Vojska Ministarstvo potvrdilo uhićenje Pripadnik MORH-a prevozio migranta: Prijeti mu visoka kazna

U kontejnersko naselje Radomir Nikić je s obitelji stigao prije pet godina. "Teško nam je dosta živjeti tako u neizvjesnosti i u ovakvim uvjetima. Jako uje teško'', rekao je Nikić. "Taj dugi život u barakama ostavlja posljedice na zdravlje ljudi i djece", dodaje Nikić.

Prije su živjeli u barakama. I 17 godina nakon dolaska s Kosova nemaju vlastiti krov nad glavom. Njihovu sudbinu dijeli oko 200 doseljenika. Iako je, u blizini, država za njih izgradila naselje s 41-om kućom, u njih ne mogu useliti.

Prije tri godine trebali su dobiti ključ u ruke, no nove kuće nemaju ni fasadu ni potrebne priključke. Ako je suditi prema viđenom, projekt još nije ni blizu završetka. No, u uredu za stambeno zbrinjavanje kažu - kuće, prema zakonu o obnovi, ne moraju imati fasade. Objašnjavaju i zašto sve kasni.

"Mi naše novo naselje nismo mogli priključiti na vodu dok se ne izgradi magistralni vodovod i to je bio jedan od razloga zašto to sve skupa toliko dugo traje'', objasnila je Jasminka Grbić Franić iz Sektora za program stambenog zbrinjavanja.

Vodovod je riješen, ali nedostaje im uporabna dozvola. Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović poručuje, neće je ni dobiti dok ne otklone probleme poput loših kanalizacijskih cijevi.

"Ako mi kao komunalno poduzeće privreda moramo preuzeti cijeli sustav koji nema minimalne tehničke uvjete, onda mi tražimo prije svega da se to sve otkloni'', rekao je gradonačelnik Dumbović.

''Pristupit će se otklanjanju nedostataka tako da smo sigurni da bi do kraja ove godine mogli dobiti uporabnu dozvolu za te objekte infrastrukture'', rekla je Grbac Franić.

Naselje je državu stajalo 17 milijuna kuna. Iako doseljenici govore da su im kad su stigli u Hrvatsku, obećali darovati kuće - to se neće dogoditi. "Njima će se te kuće dati u najam i oni mogu te kuće otkupiti prema uredbi o posebnim uvjetima'', kaže Petar Mrkonjić, Državni ured za stambeno zbrinjavanje.

Obećanja o useljenju Radomir i Gelja su se naslušali. I nakon 17 godina života u Hrvatskoj kažu još su izbjeglice bez doma.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene