455317
455317
455317
455317
455317

Ovo naselje državu je stajalo 17 milijuna kuna, a nema još ni jednog stanovnika

  • , 30.10.2016., 11:35
  • Autor:
  • komentara

Naselje je državu stajalo 17 milijuna kuna. Iako doseljenici govore da su im kad su stigli u Hrvatsku, obećali darovati kuće - to se neće dogoditi.

 
 
 
 
Već 17 godina čekaju na kuće (Video: Dnevnik Nove TV)
Već 17 godina čekaju na kuće (Video: Dnevnik Nove TV)

Od baraka do kontejnerskog naselja. Oko 200 Hrvata s Kosova, koji su nakon ratnih zbivanja prije 17 godina preselili u Hrvatsku, još čeka svoj dom. Iako je država kuće za njih počela graditi prije pet godina u naselju blizu Petrinje, još nemaju uporabne dozvole. U međuvremenu, svaki mjesec troše stotine tisuća kuna na njihov život u kontejnerskom naselju.

U kontejnersko naselje Radomir Nikić je s obitelji stigao prije pet godina. "Teško nam je dosta živjeti tako u neizvjesnosti i u ovakvim uvjetima. Jako uje teško'', rekao je Nikić. "Taj dugi život u barakama ostavlja posljedice na zdravlje ljudi i djece", dodaje Nikić.

Prije su živjeli u barakama. I 17 godina nakon dolaska s Kosova nemaju vlastiti krov nad glavom. Njihovu sudbinu dijeli oko 200 doseljenika. Iako je, u blizini, država za njih izgradila naselje s 41-om kućom, u njih ne mogu useliti.

Prije tri godine trebali su dobiti ključ u ruke, no nove kuće nemaju ni fasadu ni potrebne priključke. Ako je suditi prema viđenom, projekt još nije ni blizu završetka. No, u uredu za stambeno zbrinjavanje kažu - kuće, prema zakonu o obnovi, ne moraju imati fasade. Objašnjavaju i zašto sve kasni.

"Mi naše novo naselje nismo mogli priključiti na vodu dok se ne izgradi magistralni vodovod i to je bio jedan od razloga zašto to sve skupa toliko dugo traje'', objasnila je Jasminka Grbić Franić iz Sektora za program stambenog zbrinjavanja.

Vodovod je riješen, ali nedostaje im uporabna dozvola. Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović poručuje, neće je ni dobiti dok ne otklone probleme poput loših kanalizacijskih cijevi.

"Ako mi kao komunalno poduzeće privreda moramo preuzeti cijeli sustav koji nema minimalne tehničke uvjete, onda mi tražimo prije svega da se to sve otkloni'', rekao je gradonačelnik Dumbović.

''Pristupit će se otklanjanju nedostataka tako da smo sigurni da bi do kraja ove godine mogli dobiti uporabnu dozvolu za te objekte infrastrukture'', rekla je Grbac Franić.

Naselje je državu stajalo 17 milijuna kuna. Iako doseljenici govore da su im kad su stigli u Hrvatsku, obećali darovati kuće - to se neće dogoditi. "Njima će se te kuće dati u najam i oni mogu te kuće otkupiti prema uredbi o posebnim uvjetima'', kaže Petar Mrkonjić, Državni ured za stambeno zbrinjavanje.

Obećanja o useljenju Radomir i Gelja su se naslušali. I nakon 17 godina života u Hrvatskoj kažu još su izbjeglice bez doma.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se