Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šeks naložio hitnu sjednicu Mandatno-imunitetnog povjerenstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks naložio je jutros predsjedniku saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Damiru Sesvečanu da odmah sazove sjednicu MIP-a i razmotri treba li Sabor ponovno odlučivati o odobravanju određivanja pritvora Branimiru Glavašu.

Šeks je, na početku saborskog zasjedanja pozvao Sesvečana da sazove sjednicu MIP-a, a s obzirom na zahtjev Glavaševih branitelja da Sabor preispita treba li ponovno odobravati pritvor za Glavaša protiv kojega je osječko tužiteljstvo podiglo optužnicu za 'slučaj selotejp'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MIP odbio skidanje imuniteta zastupnicima Slika nije dostupna Rasprava o ukidanju imuniteta četvorici SDP-ovih zastupnika

Pero Kovačević je u ime Kluba HSP zatražio, a Šeks naložio da se hitno sastane i Odbor za Ustav i Poslovnik, budući da je, tvrdi HSP-ovac, rješenje o određivanju pritvora Glavašu protuzakonito i protuustavno jer je pritvaranje tražilo tužiteljstvo, a ne Sud ili izvanraspravno vijeće.

Isto mišljenje iznio je i Vladimir Šišljagić (HDSSB), koji zahtjeva da se Glavaš, dok Sabor ponovno ne odluči hoće li odobriti pritvaranje ili ne, pusti na slobodu. Također drži da je odluka o pritvaranju nezakonita jer je, kaže, zahtjev za pritvaranjem podnijelo osječko županijsko državno odvjetništvo koje, tvrdi Šišljagić, za to nije nadležno. Ističe da nema nikakvog razloga pritvarati Glavaša, jer ga, naglasio je, u istrazi nije teretio nijedan svjedok.

'Pravaš' Kovačević je od Šeksa zatražio i da od premijera Ive
Sanadera zahtjeva da se u Saboru očituje o optužbama na račun glavne haške tužiteljice Carle del Ponte da je pogodovala Srbiji zataškavajući dokaze o njezinoj umiješanosti u rat u Hrvatskoj i BiH.

Šeks mu je odgovorio da će premijeru prenijeti taj zahtjev, ali
istaknuo da je Sanader već kazao da će, pokažu li se optužbe
osnovanima, inicirati raspravu u Vijeću sigurnosti UN-a.

"Ako se pokaže da je zaista došlo do pogodovanja Srbiji i prikrivanju dokaza o ulozi Srbije u agresiji na Hrvatsku i BiH, to treba raspraviti pred mjerodavnim tijelom UN-a koje je i osnovalo haški sud" rekao je Šeks.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene