Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 1. lipnja idu 'džonom'

Šefica Porezne uprave: 'Prvi na udaru su nam oni s udjelima u preko 40 tvrtki'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nada Čavlović Smiljanec, šefica Porezne uprave pojasnila je stav svoje institucije o poreznoj reformi i kažnjavanju poduzetnika koji su oštetili državu.

Koliko je ovih "crvenih" tvrtki koje morate riješiti?

Pročitajte i ovo Ilustracija UPUĆEN U HITNU PROCEDURU Vlada ne odustaje od novog poreza, ali nekih promjena ipak ima: Hoće li poduzetnici odustati od tužbi? Slika nije dostupna stižu i kamate Poreznici kreću u lov na jednu skupinu građana: Slijedi masovno slanje službenih poziva

Nama su prioritetne prije svega sve on tvrtke koje su u blokadi, to je znači oko 50.000 poduzetnika i poduzeća te 10.000 onih poduzetnika koji imaju udjele u više poduzeća.

>> Protiv ravnateljice Porezne uprave pokrenute ovrhe zbog duga od 173.000 kuna

>> 'Moji dugovi nisu sporni, dijelim sudbinu mnogih građana'

Imate li neki ekstremni primjer?

Da, da, ima ih više. Ima ih i s po 20 firmi, imamo i poduzetnike koji imaju udjele i u preko 42 poduzeća.

To znači da su Vam oni u ovom trenutku prioriteti?

Da, definitivno.

Vaš šef kaže, prva lopata u lipnju, no kada će poreznici početi kucati na vrata onima koji su isisavali novac i uništavali radnike u konačnici?

Čim Zakon bude usvojen u Hrvatskom saboru, Porezna uprava je znači spremna pokucati na vrata svim onima, koji su zlorabili svoje pozicije u trgovačkim društvima, koji su znači izvlačili imovinu svojih društava i novac.

Kad će to biti?

To će biti odmah od 1. lipnja. Dotad će Zakon biti donesen u Hrvatskom saboru. Porezna uprava je spremna za to, imamo ljude koji će odrađivati taj dio posla i poslije 1. lipnja, možemo reći za dva mjeseca, imat ćemo sigurno već prve podatke.

Kolika je procjena vrijednosti koja će se obuhvatiti? jesu li stotine ili milijarde u pitanju?

Pa to su u svakom slučaju milijarde u pitanju.

Imamo fikus tvrtke koje su napravile 25 milijardi neplaćenih računa. U konačnici, možete li tim poslodavcima sjesti na imovinu?

Da, svakako. U svakom slučaju, ako u upravnom postupku dokažemo da su ti poslodavci, odnosno vlasnici trgovačkih društava, zlorabili svoje ovlasti, da su izvlačili imovinu iz trgovačkih društava, da su ugrozili trgovačka društva da ona više nisu sposobna za plaćanje i da ne mogu više isplaćivati svoje obveze prema državi i radnicima, i oni će odgovarati i to svojom osobnom imovinom, kao porezni jamci.

Hoće li tu biti političkih kriterija? Svi smo sumnjičavi hoće li biti SDP-ovaca pošteđenih i HDZ-ovaca i ostalih koji će biti na stupu?

Sustav porezne uprave i sustav OIB-a ne poznaje SDP-ovce, HDZ-ovce. On ne poznaje to.

Kritičari Vam kažu da radite poreznu presiju.

Ne, ništa nema od porezne presije. Porezna uprava mora biti efikasnija u svojem poslu. Kad govorimo o poreznoj presiji, vjerojatno se misli na ovu uredbu o plaći. Ja onda moram postaviti drugo pitanje. Što je onda s onim poslodavcima koji godinama uredno pomiruju svoje porezne obveze, što je s onim poslodavcima koji godinama državi plaćaju porez, koji plaćaju radnicima mirovinsko i zdravstveno? Kako da onda zovemo te poduzetnike, je li tako? Mi ne smijemo štititi poduzetnike koji ne izvršavaju svoje obveze prema državi i prema radnicima.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene