Stoltenberg: 'Turska vojska je snažna unatoč uhićenjima' (Foto: AFP)
Stoltenberg: 'Turska vojska je snažna unatoč uhićenjima' (Foto: AFP)

Čistka u kojoj su suspendirane ili uhićene tisuće pripadnika turske vojske nakon neuspjelog pokušaja puča nije oslabila vojsku te zemlje, rekao je u srijedu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.


"Turska ima veliku vojsku, profesionalne oružane snage i... siguran sam da će i dalje biti snažan saveznik u NATO-u", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za Reuters na marginama sastanka ministara obrane više od 30 zemalja uključenih u koaliciju protiv Islamske države.

Približno 60 tisuća vojnika, policajaca, sudaca, službenika i učitelja suspendirano je ili uhićeno nakon pokušaja puča, što je povećalo napetost u zemlji od 80 milijuna stanovnika koja graniči sa Sirijom i zapadni je saveznik protiv IS-a.

Oko trećine od približno 360 generala turske vojske uhićeno je nakon neuspjelog puča 15. srpnja.

U srijedu su nizozemski, njemački i kanadski ministri vanjskih poslova izrazili zabrinutost zbog razmjera čistki turskih vlasti i pozvali Tursku da poštuje vladavinu prava.

Stoltenberg je rekao kako očekuje da će turska reakcija na pokušaj puča biti odmjerena i u skladu s vrijednostima NATO-a, dodavši da se nije razgovaralo o ponovnom razmatranju članstva Turske u vojnom savezu.

"Za sve nas je bitno da Turska i dalje bude snažan saveznik u NATO-u jer se Turska nalazi na granici svih nestabilnosti, svega nasilja koje smo vidjeli u Iraku i Siriji", rekao je Stoltenberg.

U izjavi novinarima nakon sastanka ministara obrane u bazi Andrews pokraj Washingtona, američki ministar obrane Ash Carter rekao je da je sastanak usredotočen na stabilizaciju i obnovu koja će uslijediti nakon nakon pobjede nad Islamskom državom.

Stoltenberg je dodao da postoji veća potreba za razmjenom informacija unutar NATO-a, a posebno kada je riječ o borbi protiv IS-a.

"S jedne strane moramo... sakupiti više obavještajnih podataka, a s druge moramo imati bolje mehanizme razmjene podataka", rekao je Stoltenberg. (Hina)