Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svaka žena ima pravo birati hoće li u mirovinu sa 65 godina ili ranije. Stav je to SDP-a, koji najveća oporbena stranka obećava pretočiti u zakon, dođe li dogodine na vlast.


Zakon koji izjednačava dob žena i muškaraca za odlazak u mirovinu tek je donesen, ali SDP poručuje - žene moraju imati pravo izbora. 'Tako treba biti sve dok se uvjeti rada i uvjeti života ne poboljšaju. U Hrvatskoj postoji niz djelatnosti u kojima rade isključivo žene gdje sasvim sigurno ne možemo očekivati da će raditi do svoje 65 godine', kaže potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić.

Vezani članci Žena u Japanu, ilustracija Vladajuća stranka želi više žena na sastancima, ali ako ne govore: "Svoja mišljenja mogu predati tajništvu" Nina Popović, Zoran Milanović, Sanja Sarnavka, Rada Borić, i Renata Ivanović Pljušte reakcije na Milanovićevu izjavu o žrtvama seksualnog nasilja: ''Predsjedniče, sram vas bilo!"

>> Hrvati bi proračun spasili rezanjem mirovina i otpuštanjem

>> 'SDP ne traži smanjenje plaća i mirovina'

SDP svoju inicijativu za sada ne može pretočiti u zakon. Moći će tek kada, i ako dođu na vlast. 'Mi dobivamo podatke na prvoj razini koja je dostupna svima preko interneta, međutim ona druga i treća razina, koja vam je potrebna da bi napisali jedan ozbiljan zakon, nama u ovom trenutku kao oporbi nije dostupna', objašnjava Opačić.

Stručnjak za mirovinski sustav ovakav prijedlog ne podržava. 'Žene i u Hrvatskoj žive dosta duže od muškaraca, pa koliko god je njihov položaj vjerojatno teži nema razloga za ranijim umirovljenjem, žene u Hrvatskoj žive prosječno 79 godina, a muškarci u prosjeku 73, pa na taj način one ostvaruju uvjetno rečeno veća mirovinska prava', mišljenja je Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije, a poziva se na europsku praksu. 'Samo 5 zemalja u Europi ima različitu dob umirovljenja za muškarce i žene, to su Bugarska, Slovenija, Austrija, Italija i Velika Britanija', kaže Bejaković.