Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nižu se reakcije

SDP zamislio park prilagođen ženama: "Predstavili su maltene spolno segregirani rezervat"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Socijaldemokrati reagirali na inicijativu zagrebačkog SDP-a da se na istočnom Bundeku napravi park prilagođen ženama.

SDP Zagreb je na Dan žena najavio da će u Zagrebu niknuti prvi park prilagođen ženama. Na konferenciji za medije rekli da su dobro osvijetljena vježbališta s elementima za rekreaciju, oaze za odmaranje, sunčanje, čitanje i jogu, samo dio sadržaja prvog parka prilagođenog ženama koji će niknuti na 13 hektara istočnog Bundeka kao i da se to radi po uzoru na rezoluciju europskih socijalista s ciljem da i Zagreb postane sigurno mjesto za žene.

Iz stranke Socijaldemokrati oštro su reagirali na ovu ideju i zapitali se kakav je to način da se žene čini sigurnima tako da ih se segregira i radi za njih park kao da su psi.

Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

"Prvo, činiti Zagreb sigurnim gradom za žene sasvim sigurno ne znači segregiranje parkova po spolovima ili spolova po parkovima. Također, učiniti Zagreb sigurnim za žene, po spomenutoj rezoluciji europskih socijalista, sasvim sigurno ne znači stvoriti rezervat unutar grada u kojem će žene biti sigurne, dok – što? – u ostalim parkovima nemaju razloga očekivati da se mogu, ne riskirajući svoju dobrobit, „rekreirati, odmarati, čitati, sunčati?

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Sastanak u HDZ-u Plenković komentirao kritike glavne europske tužiteljice, pa razmještao mikrofone, prepirao se s novinarima...

Drugo, nijedna od navedenih aktivnosti nije ekskluzivno samo ženska. Ništa od navedenog zapravo ne pomaže zaključiti kako bi točno ovaj park bio prilagođen baš za žene – za razliku od drugih parkova. Pa valjda je rekreacija dostupna svima? Valjda čitati mogu i djeca, vježbati jogu muškarci, odmarati se mogu i penzioneri itd. Što bi to točno ovaj park trebalo učiniti prilagođenim baš ženama?

Je li metode SDP-a za činjenje Zagreba sigurnim gradom za žene, zaista podrazumijevaju segregaciju žena u rezervat? Neka taj istočni dio Bundeka još preimenuju u Stepfordski park i na ulazu dijele letke kako biti dobra žena i posao je završen.

Je li u tom SDP-u ostala ijedna feministica ili feminist da im objasni koliko su s ovim potpuno promašili?

Pročitajte i ovo Poplava u Francuskoj Velika tragedija Oca i dvoje djece odnijela poplava dok su pokušavali prijeći most: Sedmero ljudi nestalo u velikoj oluji koja je pogodila europsku zemlju

Istina je da će se park preuređivati, da će se bolje osvijetliti kako bi se u njemu moglo sigurno uživati i u večernjim satima, da će dobiti dodatne sadržaje u kojima će moći uživati svi posjetitelji parka, a ne samo jedna društvena skupina. Međutim, valjda u nedostatku ideja kako obilježiti Osmi mart, SDP je iz projekta koji se financira iz gradskog proračuna grada u kojem su oni koalicijski partner vladajućih, izvukli par fraza, loše ih složili i onda predstavili pred medijima kao genijalnu ideju za poboljšanje položaja žena u društvu.

Nije im pri tom palo na pamet predložiti svom koalicijskom partneru u gradu Zagrebu neke puno jednostavnije, konkretnije i svrsishodnije poteze, kao npr. pomicanje autobusnih i tramvajskih stanica bliže vrtićima, tako da je ženama koje su zaposlene majke lakše djecu odvesti u vrtić, ili bolje osvjetljivanje dijelova ceste od škola do javnog prijevoza kako učenice koje se u večernjim satima vraćaju iz škole ne moraju u strahu prolaziti kroz mrak?

Puno je jednostavnih stvari koje je SDP mogao sugerirati svom koalicijskom partneru da napravi kako bi se poboljšala sigurnost žena u cijelom gradu. Umjesto toga, oni su površno i neodgovorno dijelove jednog projekta predstavili maltene kao spolno segregirani rezervat i prezentirali to kao inovativno rješenje. Umjesto sigurnog Zagreba za žene, oni će ženama ponuditi sigurnih 13 hektara rezervata Stepford."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene