Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rigorozan zakon

SDP uputio zahtjev da se gej muškarcima omogući darivanje krvi: ''Hrvatska diskriminira muškarce homoseksualne orijentacije''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Svjetski dan darivatelja krvi SDP je u ponedjeljak uputio zahtjev da se svim građanima, neovisno o seksualnoj orijentaciji, omogući darivanje krvi, onako kako je to uređeno u većini država članica EU-a, te upozorio da je u Hrvatskoj ono onemogućeno isključivo gej muškarcima.

Darivanje krvi nije pitanje seksualno orijentacije, već isključivo želje da se pomogne onome kome je pomoć potrebna, poručuju iz SDP-a referirajući se na ograničenja za darivanje krvi koja su, kako ističu, nametnuta tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća u vrijeme početka epidemije HIV-a, a kojima je darivanje kriv onemogućeno isključivo gej muškarcima.

Tim ih se ograničenjima stavlja u diskriminirajući i neravnopravan položaj prema ostalim građanima te se smanjuje broj potencijalnih darivatelja krvi, naglašavaju iz SDP-a.

Zabrana zbog seksualne orijentacije

Navode pritom da u Pravilniku o posebnim tehničkim zahtjevima za krv i krvne pripravke stoji da krv ne smiju davati "osobe čije seksualno ponašanje dovodi u visoki rizik dobivanja zaraznih bolesti koje se mogu prenositi krvlju" te da na stranicama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu piše da krv ne smiju davati "muškarci koji su u životu imali spolne odnose s drugim muškarcima".

"Njima se trajno zabranjuje davanje krvi isključivo zbog seksualne orijentacije, što je krajnje diskriminatorno i protuustavno", ističu iz SDP-a.

Rigorozan zakon

Podsjećaju da je Sud EU-a u Strasbourgu 2015. godine donio odluku u kojoj se navodi da je, ako su kriteriji za darivanje krvi temeljeni na seksualnoj orijentaciji, tada riječ o stigmatizaciji i diskriminaciji.

"Hrvatska time nedvojbeno diskriminira muškarce homoseksualne orijentacije, a po tom pitanju ima i jedan od najrigoroznijih zakona u svijetu te se nalazimo u skupini država kao što su Kina, Libanon, UAE, Venezuela i Turska", poručuju iz SDP-a.

Danas, kada se Hrvatska susreće s manjkom zaliha krvi i krvnih pripravaka, zbog čega se u nekim bolnicama odgađaju kompliciranije operacije, svaka restrikcija koja može dovesti do opasnosti po zdravlje ili život ljudskog bića za nas je neprihvatljiva, dodaju.

Neravnopravan položaj

Smatraju da su se danas, s obzirom na značajno promijenjenu situaciju te brojne obvezne oblike zaštite pri transfuziji krvi, izgubili razlozi za ovako drastična ograničenja "koja određenu društvenu grupaciju stavlja u neravnopravan i difamirajući položaj".

Obveza Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu jest da svaku dozu darovane krvi testira na hepatitis B, hepatitis C, sifilis i HIV, podsjećaju.

Navode još i da se sigurnost darivane krvi osigurava privremenom zabranom za osobe koje su u posljednja tri mjeseca bile u riziku da se zaraze spolno i krvlju, ali to ne ovisi o seksualnoj orijentaciji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna rehabilitacija vojnika Iskupljenje za desetljeća diskriminacije: Njemački zastupnici izglasali odštete gej vojnicima

"Stoga se postavlja pitanje zašto su gej muškarci dužni liječniku navesti svoje seksualne sklonosti i zašto im je isključivo zbog te činjenice trajno zabranjeno darivanje krvi", dodaju.

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se svake godine 14. lipnja s ciljem podizanja svijesti o važnosti i potrebi darivanja krvi, a ujedno se koristi i kao prilika za zahvalu svim dobrovoljnim darivateljima jer spašavanje milijuna života ovisi o transfuzijama krvi i krvnih pripravaka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene