Pride zastava u Hamburgu
Pride zastava u Hamburgu Foto: Daniel Reinhardt/DPA/PIXSELL/Pixsell

Njemački zastupnici u četvrtak su izglasali zakon kojim se rehabilitiraju vojnici koji su se desetljećima suočavali s diskriminacijom, otkazima ili osudama zbog svoje seksualne orijentacije.


Njemačka vojska je sve do 2000. smatrala da su homoseksualci prijetnja disciplini i da nisu prikladni za više časničke dužnosti.

Vezani članci Ilustracija Njemačka uvela novi set pravila za borbu protiv korone: Od maski do testova - "Na početku smo jesenskog i zimskog vala" Hrvatska vojska - 2 Dnevnik Nove TV doznaje: Ministarstvo obrane pripadnicima Počasno-zaštitne bojne dužno gotovo 100 tisuća kuna za dnevnice

Gej vojnici uskraćivani su za promaknuća, moglo ih se otpustiti iz vojne službe i kazneno goniti.

Ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer, koja se ispričala za godine diskriminacije, rekla je da je novi zakon znak da Njemačka preuzima odgovornost.

"Naša je dužnost pobrinuti se da se pojedinci koji su bili obezvrijeđeni tijekom službe osjećaju sigurno i da imaju najbolju moguću podršku", rekla je ministrica donjem domu parlamenta prije glasanja.

Prema novom zakonu, vojnici mogu tražiti brisanje spornih presuda i imaju pravo na neki oblik financijske kompenzacije.

Lezbijska i gej udruga pozdravila je novi zakon, no smatra da nije ispunio očekivanja.

"Sveobuhvatnije odštete za nepravdu pod okriljem države trebale bi uključivati izdašniju kompenzaciju, mogućnost naknadnog promaknuća i kolektivne kompenzacije", priopćio je uoči glasanja Axel Hochrein, član odbora udruge.

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju