Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razlog - kvar

Samo mjesec i pol nakon što je poletjela, cjelogodišnja hitna helikopterska služba već je prizemljena

Aktualno Galerija Helikopterska služba - 3 Helikopterska služba - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Helikopterska služba - 2 Galerija 1/2 >>
Manje od mjesec i pol nakon što je u Dubrovniku uspostavljena prva cjelogodišnja helikopterska služba za hitne medicinske intervencije, policijski helikopter koji koriste je prizemljen. Razlog - kvar na helikopteru.

Tek što je uspostavljena, služba za helikoptersku pomoć u najjužnijoj županiji već je izvan stroja, donosi u svom prilogu Ivan Kaštelan.

Pročitajte i ovo Pad helikoptera u Norveškoj Tragedija u Norveškoj Tijekom misije potrage i spašavanja srušio se helikopter: Jedna osoba poginula, petero ozlijeđeno Ilustracija Institucije i dalje utvrđuju okolnosti Tko je odgovoran za smrt muškarca s Raba? Supruga preminulog za Dnevnik Nove TV: "Vjerovala sam da će pronaći najbrži način..."

"Dogodio se kvar na helikopteru, naravno da on je morao nekoliko dana prestati obavljati svoju funkciju. Na popravku je", rekao je Nikola Dobroslavić, župan dubrovačko-neretvanski.

Nastavak letova najavljuje za idući tjedan. Na optužbe da je službu koristio kao PR u kampanji kaže: "Ona će biti nastavljena, tu Božo Petrov ne može ništa ni pomoći ni odmoći."

No na terenu zazivaju konkretniju pomoć. Po uzoru na Europu traže medicinski opremljene helikoptere, a ne kao sada vojne ili policijske.

"Oni služe tek za bržu dopremu pacijenta s mjesta obolijevanja i nesreće do bolnice. Smatramo da se zlatni sat ne može bez toga ni postizati", objašnjava Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

Podršku im daju i stručnjaci.

"To bi trebao raditi profesionalni operater koji bi u slučaju kvara ili potrebe za servisom helikoptera imao mogućnost nadomjestiti helikopter", govori Mladen Tureček iz udruge "Helikopterima liječnici pomažu".

Ministarstvo nema gotov projekt, pa ne mogu računati na sredstva iz mehanizma za oporavak i otpornost. Trenutačno analiziraju ponude i koncepte dobivene međunarodnim iskazom interesa.

"Vjerujem, s obzirom na organizaciju i kompleksnost zahtjeva, da će to prvo biti najam. Teško mi je reći kada, to su procesi koji traju godinama", objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dotad se krpamo dodatnim kopnenim timovima u sezoni. U Dalmaciji stižu na autocestu, Makarsku rivijeru, Hvar i u dojavni centar. Ima prostora i za još pojačanja, ali...

"Imamo manjak kadrova i u visokoj stručnoj spremi, znači i liječnika, a još gori manjak u srednjoj stručnoj spremi", objašnjava Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu SDŽ.

Ipak, turistički djelatnici tvrde, povratne informacije mahom su pozitivne.

"Oni su jako zadovoljni. Maksimalna sigurnost u Republici Hrvatskoj što se tiče dolazaka turista jedna je od stvari zbog kojih oni sigurno i dolaze u Hrvatsku", kaže Joško Stella, direktor TZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

No cjelogodišnji standard kakav imaju ostali stanovnici Europe Hrvati će još pričekati.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene