Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

SDP je od Hrvatskog sabora zatražio da osnuje istražno povjerenstvo koje bi utvrdilo činjenice oko sklapanja dopunjenog ugovora između INA-e i MOL-a iz 2009.


Ocijenili su taj i Vladin posao oko ugovora o plinskom poslovanju nedovoljno transparentnim i upitnim po nacionalne interese. SDP-ovi saborski zastupnici Željko Jovanović, Gordan Maras i Boris Šprem izvijestili su na današnjoj konferenciji za novinare u stranačkoj središnjici da su u petak u proceduru uputili zahtjev za osnivanje istražnog povjerenstva, koje bi utvrdilo je li u postupku sklapanja ugovora s MOL-om zaštićen hrvatski interes, te je li došlo do prikrivanja činjenica. SDP-ovci napominju da je tim ugovorom MOL stekao 47,1 posto dionica INA-e, dakle tek 2,3 posto više nego je u svom portfelju zadržala Vlada, odnosno država, te se pitaju kako to da je MOL dobio 100 posto upravljačkih prava u INA-i.

Vezani članci PR Otvoreno arhitektonski jedinstveno maloprodajno mjesto Ine u Šibeniku Zgrada Ine Nadzorni odbor INA-e: Vlada predložila produžetak mandata Damira Vanđelića, Luke Burilovića i Damira Mikuljana

Navode da hrvatska javnost s pravom od Vlade traži odgovore je li državna imovina kroz dionice INA-e adekvatno zaštićena, budući da, kako kažu, upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji ne odražavaju realan odnos prema vlasništvu. SDP-ovi zastupnici naglašavaju da je javni interes utvrditi jesu li članovi povjerenstva, koje je imenovala hrvatska Vlada za pregovore s MOL-om oko izmjena i dopuna ugovora, radili u interesu hrvatskih građana i zaštite državne imovine, a također i tko je bio u povjerenstvu, te je li ono obmanjivalo javnost prikrivajući eventualne nezakonitosti. Istražno bi povjerenstvo, među inim, utvrđivalo zašto je MOL dobio upravljačka prava u INA-i koja nisu srazmjerna njihovom udjelu u vlasništvu, zašto se u postupak privatizacije nije uključila još neka zainteresirana tvrtka, zašto je Vlada odlučila preuzeti plinski posao i zašto je kupila plinsko skladište Okoli s plinom u njemu.

Provjera Mesićeve izjave o Sanaderu i Polančecu?

SDP-ovce zanima i postoje li i drugi poslovi koji su povezani sa sklapanjem ugovora (o prodaju dionica te o plinskom poslovanju), je li se u tom poslu pogodovalo MOL-u, te je li zbog eventualnih nezakonitosti oštećen državni proračun. U područje rada povjerenstva spadala bi i provjera izjava bivšeg predsjednika države Stjepana Mesića da mu je bivši premijer Ivo Sanader rekao kako u tim ugovorima nema ništa sporno i da je sve dogovorio tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

'Neodgovornost, neznanje i netransparentnost, tri su riječi kojima možemo opisati ovaj posao između Vlade i MOL-a', poručio je Jovanović, ističući da su Vlada i MOL kao strateški partneri zapostavljali ono na što su se obvezali - ulaganje u modernizaciju riječke i sisačke rafinarije, a da su vodili računa samo o uvozu. 'Gdje je neznanje i netransparentnost ima prostora i za korupciju. Zato i tražimo osnivanje povjerenstva', kazao je. Istoga je stava i Maras, koji poziva saborske zastupnike da dignu ruku za osnivanje povjerenstva i tako udovolje javnosti da sazna kako je sporni posao zaključen. 'Ako HDZ ne pristane na osnivanje povjerenstva, onda će biti jasno da se od hrvatske javnosti skriva što se u tom poslu konkretno desilo', kazao je Maras. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju