Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski Odbor za Ustav jednoglasno je utvrdio prijedlog ustavnih promjena, koji će po riječima predsjednika Odbora Vladimira Šeksa na plenarnu raspravu već sutra, kad bi Hrvatski sabor trebao i donijeti izmijenjeni Ustav.


Josip Leko (SDP) najavio je da će Klub SDP-a amandmanom Saboru predložiti da se potrebni postotak birača koji mogu zatražiti raspisivanje referenduma sa sadašnjih deset smanji na pet posto, ali uz određena ograničenja. Nije mogao precizirati o kojim je iznimkama riječ, jer Klub SDP-a još nije utvrdio amandman. Na prošlotjednoj sjednici Odbora upozoreno je da Ustav ne bi smio dopuštati raspisivanje referenduma kojim bi se mogla ograničiti ljudska i manjinska prava, međunarodni ugovori i td.

Vezani članci Velike promjene Govorili su im da su ružno pače, a danas izgledaju potpuno drugačije Potpuna promjena Uzele tijelo u svoje ruke i oblikovale ga u savršene figure, pogledajte rezultate njihova truda

Na upit što će SDP napraviti ako većina odbije taj amandman, Leko je rekao da ne želi špekulirati dok ne vidi argumente drugih. O tome hoće li SDP-ov amandman biti prihvatljiv HDZ-u nije želio nagađati ni Šeks, koji je prije prošlotjedne sjednice Odbora bio najavio da će HDZ podržati smanjenje praga za referendum na zahtjev birača. Danas je, međutim, podsjetio da su na sjednici Odbora prošlog tjedna 'izneseni ozbiljni razlozi' protiv takvog rješenja.

Ograničavanje mogućnosti raspisivanja referenduma

'Zbog delikatnosti i složenosti materije, odlučili smo da ipak nećemo prihvatiti amandman. Sutra će SDP podnijeti novi amandman da se kvota ipak smanji, ali da se ograniči mogućnost raspisivanja referenduma. Hoće li se takav amandman prihvatiti, odlučit će ovlašteni predlagatelji. Ja to ne mogu prejudicirati', rekao je Šeks. Najavio je da će hrvatska Vlada na popodnevnoj sjednici predložiti još neke amandmane na prijedlog ustavnih promjena, ali nije htio precizirati o čemu se radi.

Odbor za Ustav odlučio je 30. lipnja pozvati na razgovor kandidate za ustavnog suca - odvjetnika Branka Čizmića, suca Županijskoga suda Mirka Klinžića, sutkinju Visokog prekršajnog suda Antoniju Kovačić, državnoga tajnika u Ministarstvu pravosuđa Zorana Pičuljana i sutkinju Ustavnog suda Nevenku Šernhorst. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju