Siniša Hajdaš Dončić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Siniša Hajdaš Dončić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

SDP je, kažu u toj stranci, obavio jedan krug razgovora s HSS-om, kojemu nude da u budućoj vladi preuzmu ministarstvo poljoprivrede.


Član Predsjedništva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić izvijestio je u četvrtak, nakon sjednice tog tijela, kako je SDP obavio jedan krug razgovora s HSS-om, kojemu nude da u budućoj vladi preuzmu odgovornost za selo i ruralni razvoj.

"Danas smo obavili jedan krug razgovora s HSS-om, gdje smo ih pozvali da zajedno s nama formiraju buduću hrvatsku vladu jedne široke narodne koalicije, gdje će HSS preuzeti odgovornost za hrvatski ruralni razvoj. To je danas potvrdilo i Predsjedništvo i nadamo se da će naši pregovori ići u tom smjeru", rekao je Hajdaš Dončić novinarima.

Potvrdio je da je Predsjedništvo razgovaralo i o programu stranke, koji je, kaže, program s kojim je koalicija Hrvatska raste izišla na prethodne izbore uz neka zajednička stajališta koja je stranka usuglasila u razgovorima s Mostom, a koje, kaže, na žalost, ni HDZ ni Most proteklih šest mjeseci nisu proveli.

Kazao je i kako stranka diže organizacijsku strukturu SDP-a u pripremi za izbore, a izborni stožer će biti osnovan na sjednici Glavnog odbora, sazvanoj za 9. srpnja.

Na pitanje razmišlja li SDP i o nekim novim partnerima, uz HSS, odgovorio je kako će se razgovarati s postojećim partnerima iz koalicije Hrvatska raste te kako su uvjereni da će to biti dovoljno za izborni uspjeh.

Nije u pregovaračkom timu, ali za razliku od šefa HSS-a Krešimira Beljaka, Marijana Petir se, neslužbeno, svrstala uz desnu struju u stranci, bližu HDZ-u.

'Zato je jako važno da HDZ poštuje svoje koalicijske partnere i da se reformira i o tom će ovisiti neke buduće suradnje', rekla je Petir.

A može li HSS-ova europarlamentarka surađivati s Milanovićem? 'Ja bih voljela da se u Hrvatskoj okupi sve ono što je radišno, moralno, pošteno, domoljubno i kršćanski - ako se gospodin Milanović u tome pronalazi, nema nikakve zapreke za suradnju', zaključuje Petir.

U SDP-u se nadaju da će moći samostalno dobiti više glasova na izborima i da im postizborno koaliranje neće biti potrebno. Veliku koaliciju s HDZ-om svi demantiraju.