Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP: Povećanje proračuna Ministarstva znanosti i obrazovanja samo je privid

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski SDP ocijenio je kako je rebalansom proračuna predviđeno povećanje izdvajanja za Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa samo privid, budući da se, upozoravaju, predlaže smanjivanje proračunskih stavki za gotovo sve strateške projekte namijenjene stvaranju društva znanja i razvoju obrazovnog sustava.

SDP-ovi zastupnici Marija Lugarić, Daniel Mondekar i Gvozden Flego istaknuli su kako 334 milijuna kuna, koliko se rebalansom dodatno planira za resor znanosti, obrazovanja i športa, ne planira utrošiti na ključne, strateške projekte, već da se te stavke čak i smanjuju.

Pročitajte i ovo Nove plaće; ilustracija - 4 nisu svi zadovoljni Kolike će plaće imati medicinske sestre, učitelji, policajci? "Inflacija pojede povećanje prije nego što sjedne plaća" Kasni opremanje 430 škola (Foto: Dnevnik.hr) - 1 430 škola bez novih računala Pitali smo IT-jevce što misle o očekivanjima Ministarstva nakon što je poništena nabava novih računala za 430 škola

Upozorili su da je predloženo smanjivanje proračunskih izdvajanja za stručno usavršavanje nastavnika, izradu nacionalnog kurikuluma i projekata decentralizacije obrazovanja, sufinanciranje programa cjeloživotnog učenja, ulaganje u deficitarna zanimanja, pripremu državne mature, znanstveno-istraživačkog rada, i drugih projekata.

"Dobro je da se proračun Ministarstva povećava, ali analiza pokazuje da je riječ o još jednom PR prividu ministra Primorca koji je sklon tome da svako malo izlazi s nekim super važnim, ključnim projektima koji vrlo brzo nestanu", kazala je Lugarić.

Resornog ministra Dragana Primorca prozvala je da u javnosti samo stvara dojam da njegovo ministarstvo puno radi, a zapravo, smatra, samo neuspješno eksperimentira nauštrb učenika i studenata te njihovih roditelja.

"Rad u obrazovanju svodi se na održanje hladnog pogona, a da tragedija bude veća, ni taj hladni pogon uopće ne funkcionira", ustvrdila je Lugarić.

Predloženi rebalans pokazuje da su Primorčeve najave o Hrvatskoj kao društvu znanja samo "još jedna floskula u nizu", smatra Mondekar. Napominje i kako je manje novca predviđeno za članarinu i sufinanciranje projekata koje je Hrvatskoj odobrila EU nego što se planira utrošiti na uređenje ministrovog kabineta u novoj zgradi Ministarstva.

"Sredstva za projekte koje je Hrvatskoj odobrio Bruxelles manja su od onoga što će se utrošiti u zastore, tepihe, stolce, stolove i klima uređaje u novom kabinetu ministra", rekao je Mondekar.

Kako resor športa rebalansom može očekivati povećanje proračuna za 24 posto, Flego je predložio da se Ministarstvo preimenuje u "ministarstvo športa i svega ostaloga", optužujući djelatnike ministarstva za "kampanjski pristup, loše planiranje i nesposobnost" u internoj raspodjeli proračunskog novca.

"Proračun je kontradiktoran i netransparentran te onemogućava približavanje Hrvatske društvu znanja", kazao je Flego.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene