Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski SDP ocijenio je kako je rebalansom proračuna predviđeno povećanje izdvajanja za Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa samo privid, budući da se, upozoravaju, predlaže smanjivanje proračunskih stavki za gotovo sve strateške projekte namijenjene stvaranju društva znanja i razvoju obrazovnog sustava.


SDP-ovi zastupnici Marija Lugarić, Daniel Mondekar i Gvozden Flego istaknuli su kako 334 milijuna kuna, koliko se rebalansom dodatno planira za resor znanosti, obrazovanja i športa, ne planira utrošiti na ključne, strateške projekte, već da se te stavke čak i smanjuju.

Vezani članci Sjednica Vlade - 3 Vlada prihvatila amandman SDP-ovke koji će pomoći djevojčicama i ženama, a stiže i dugo čekani lijek za koronu Andrej Plenković Vlada odbila dati 10.000 eura "za podešavanje Plenkovićevih radara"

Upozorili su da je predloženo smanjivanje proračunskih izdvajanja za stručno usavršavanje nastavnika, izradu nacionalnog kurikuluma i projekata decentralizacije obrazovanja, sufinanciranje programa cjeloživotnog učenja, ulaganje u deficitarna zanimanja, pripremu državne mature, znanstveno-istraživačkog rada, i drugih projekata.

"Dobro je da se proračun Ministarstva povećava, ali analiza pokazuje da je riječ o još jednom PR prividu ministra Primorca koji je sklon tome da svako malo izlazi s nekim super važnim, ključnim projektima koji vrlo brzo nestanu", kazala je Lugarić.

Resornog ministra Dragana Primorca prozvala je da u javnosti samo stvara dojam da njegovo ministarstvo puno radi, a zapravo, smatra, samo neuspješno eksperimentira nauštrb učenika i studenata te njihovih roditelja.

"Rad u obrazovanju svodi se na održanje hladnog pogona, a da tragedija bude veća, ni taj hladni pogon uopće ne funkcionira", ustvrdila je Lugarić.

Predloženi rebalans pokazuje da su Primorčeve najave o Hrvatskoj kao društvu znanja samo "još jedna floskula u nizu", smatra Mondekar. Napominje i kako je manje novca predviđeno za članarinu i sufinanciranje projekata koje je Hrvatskoj odobrila EU nego što se planira utrošiti na uređenje ministrovog kabineta u novoj zgradi Ministarstva.

"Sredstva za projekte koje je Hrvatskoj odobrio Bruxelles manja su od onoga što će se utrošiti u zastore, tepihe, stolce, stolove i klima uređaje u novom kabinetu ministra", rekao je Mondekar.

Kako resor športa rebalansom može očekivati povećanje proračuna za 24 posto, Flego je predložio da se Ministarstvo preimenuje u "ministarstvo športa i svega ostaloga", optužujući djelatnike ministarstva za "kampanjski pristup, loše planiranje i nesposobnost" u internoj raspodjeli proračunskog novca.

"Proračun je kontradiktoran i netransparentran te onemogućava približavanje Hrvatske društvu znanja", kazao je Flego.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju