Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP piše zakon protiv ratnih profitera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP će u Saboru predložiti ustavni zakon o kažnjavanju ratnog profiterstva i pljačke, potvrdio je predsjednik SDP-a Ivica Račan. Pripremu zakona preuzeo je pravni stručnjak Ivo Josipović

SDP se time pridružio novoj kampanji predsjednika Stjepana Mesića koji traži da se pljačka koja je počinjena tijekom rata i svako drugo ratno profiterstvo kvalificiraju kao - ratni zločin. 

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

No, SDP neće ići toliko daleko u pravnoj kvalifikaciji jer bi to, kažu u SDP-u, bilo pravno teško izvedivo. SDP stoga priprema stručni skup i nacrt ustavnog zakona kojim bi se konačno sankcionirao kriminal koji Mesić s pravom stavlja u isti moralni rang s ratnim zločinima.

"Prvo je toleriranje ratnog profiterstva, i kod nabave oružja, i kod pretvorbe, i privatizacije, a poslije opstrukcija kaznenog progona, dovelo do toga da je “velika pljačka” državne i privatne imovine ostala nekažnjena, a najveći je broj kaznenih djela otišao u zastaru", kaže Ivo Josipović.

Josipović i njegovi kolege iz SDP-a proučavaju kako riješiti taj problem, a da se ne nepravi pravna konfuzija. 

"Postoje presedani za slučajeve u kojima pravni okvir jako odudara od osjećaja za pravdu. Istina, intervencija u zakonodavstvo da se promijene zastarni rokovi tamo gdje je zastara nastupila predstavljala bi narušavanje načela zakonitosti iz članka 31. Ustava te povredu članka 7. stavak 1. Europske konvencije o ljudskim pravima i članka 15. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima. Nakon 2. svjetskog rata, pa i nakon rata na području bivše Jugoslavije načelo zakonitosti je interpretirano šire, u duhu članka 7. stavak 2. Europske konvencije koji kaže da se mogu kazniti djela koja su bila kazneno djelo u skladu s općim načelima prava priznatim od civiliziranih naroda, bez obzira na domaće pravo. Vjerujem da bi javnost podržala rješenje u kojemu bi se normom ustavnog ranga u tom duhu riješilo kažnjavanje tih kriminalnih radnji", kaže Josipović.

Pljačka građana je ratni zločin
 
"U svakoj je ozbiljnoj zemlji pljačka svoje zemlje i svojih građana dok oni krvare u obrani zemlje ratni zločin i mislim da Državno odvjetništvo treba mijenjati kvalifikaciju", rekao je predsjednik Mesić u srijedu.

I premijer Ivo Sanader podržao je Mesićev zahtjev da nadležne institucije odrade svoj posao i podsjetio da je “politička volja jasna i odlučna u borbi protiv kriminala, korupcije i mita”.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene