Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

SDP će u Saboru predložiti ustavni zakon o kažnjavanju ratnog profiterstva i pljačke, potvrdio je predsjednik SDP-a Ivica Račan. Pripremu zakona preuzeo je pravni stručnjak Ivo Josipović


SDP se time pridružio novoj kampanji predsjednika Stjepana Mesića koji traži da se pljačka koja je počinjena tijekom rata i svako drugo ratno profiterstvo kvalificiraju kao - ratni zločin. 

Vezani članci Draženka Blaži Manjak logopeda, nestručne osobe, djeca čekaju godinama... Tko je krivac za nered u sustavu? Za Dnevnik Nove TV otkriva predsjednica Hrvatskog logopedskog društva Prometni policajac Možete li dobiti kaznu ako "blicate" drugim vozačima kada vidite policiju na cesti?

No, SDP neće ići toliko daleko u pravnoj kvalifikaciji jer bi to, kažu u SDP-u, bilo pravno teško izvedivo. SDP stoga priprema stručni skup i nacrt ustavnog zakona kojim bi se konačno sankcionirao kriminal koji Mesić s pravom stavlja u isti moralni rang s ratnim zločinima.

"Prvo je toleriranje ratnog profiterstva, i kod nabave oružja, i kod pretvorbe, i privatizacije, a poslije opstrukcija kaznenog progona, dovelo do toga da je “velika pljačka” državne i privatne imovine ostala nekažnjena, a najveći je broj kaznenih djela otišao u zastaru", kaže Ivo Josipović.

Josipović i njegovi kolege iz SDP-a proučavaju kako riješiti taj problem, a da se ne nepravi pravna konfuzija. 

"Postoje presedani za slučajeve u kojima pravni okvir jako odudara od osjećaja za pravdu. Istina, intervencija u zakonodavstvo da se promijene zastarni rokovi tamo gdje je zastara nastupila predstavljala bi narušavanje načela zakonitosti iz članka 31. Ustava te povredu članka 7. stavak 1. Europske konvencije o ljudskim pravima i članka 15. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima. Nakon 2. svjetskog rata, pa i nakon rata na području bivše Jugoslavije načelo zakonitosti je interpretirano šire, u duhu članka 7. stavak 2. Europske konvencije koji kaže da se mogu kazniti djela koja su bila kazneno djelo u skladu s općim načelima prava priznatim od civiliziranih naroda, bez obzira na domaće pravo. Vjerujem da bi javnost podržala rješenje u kojemu bi se normom ustavnog ranga u tom duhu riješilo kažnjavanje tih kriminalnih radnji", kaže Josipović.

Pljačka građana je ratni zločin
 
"U svakoj je ozbiljnoj zemlji pljačka svoje zemlje i svojih građana dok oni krvare u obrani zemlje ratni zločin i mislim da Državno odvjetništvo treba mijenjati kvalifikaciju", rekao je predsjednik Mesić u srijedu.

I premijer Ivo Sanader podržao je Mesićev zahtjev da nadležne institucije odrade svoj posao i podsjetio da je “politička volja jasna i odlučna u borbi protiv kriminala, korupcije i mita”.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju