Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP pao, HSS i HSLS porasli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Listopadski krug redovitog istraživanja pokazao je da je prve korake ujedinjavanja političkog centra najviše osjetila Račanova stranka.

Nakon skoka u rujnu, koji je bio reakcija na početak kampanje Socijaldemokratske partije, Račanova je stranka u listopadskom krugu redovite ankete Jutarnjeg lista nanovo pala nešto ispod HDZ-a, no razlika između te dvije stranke i dalje je manja od standardne greške, što znači da bi HDZ i SDP, da su izbori bili provedeni u vrijeme našeg anketiranja, vjerojatno podijelili prvo mjesto.

Pročitajte i ovo Krešo Beljak i Stjepan Kovač pregovara i s drugima Beljak u HSS primio političara optuženog za lažiranje prijetnji smrću: "Dobili smo značajno pojačanje" Slika nije dostupna POČIVALA U MIRU Umrla bivša saborska zastupnica HSS-a Ljubica Lalić

Stranke koje su se nedugo nakon SDP-a počele javno pripremati za izbore i objavile da su spremne surađivati na stvaranju centrističkog saveza koji bi konkurirao i HDZ-u i SDP-u, zabilježile su, naprotiv, porast u listopadu.

Nagrađene su one stranke koje su za početak kampanje odabrale poruke o potrebi koaliranja i koje su u prvoj fazi izborne utakmice zauzele manje radikalnu poziciju prema vodećim protagonistima kampanje, SDP-u i HDZ-u 

Ti rezultati upućuju SDP da preispita prijeizbornu strategiju: općenit udar na vladajuću stranku da je korumpirana i zlonamjerna nije baš impresionirao birače. Ne samo da “afera Verona” nije naštetila HDZ-ovoj statistici, nego je, suprotno tome, iz nje SDP izašao s približno dva posto manje od prosjeka iz ljetnih mjeseci (u srpnju i kolovozu socijaldemokrati su imali između 28 i 30 posto, a sada su na 26,7 posto).

S druge strane, nagrađene su stranke koje su za početak kampanje odabrale poruke o potrebi koaliranja i koje su u prvoj fazi izborne utakmice zauzele manje radikalnu poziciju prema vodećim protagonistima kampanje, SDP-u i HDZ-u.

Tako je, primjerice, s prosječnih sedam posto iz posljednjih mjeseci Hrvatska seljačka stranka, kao inicijator prve prijeizborne koalicije (HSS-HSLS), sada skočila iznad devet posto i podijelila treće mjesto s HSP-om.

HSS je porastao neovisno o tome što su u danima anketiranja čelnici stranke davali međusobno isključive izjave: jedni su tvrdili da će se prije izbora izjasniti je li im bliži HDZ ili SDP, a predsjednik stranke Josip Friščić najavio je da će ponoviti potez prethodnika Zlatka Tomčića i ostaviti birače HSS-a u neizvjesnosti do kraja.

U to je vrijeme, što je također moglo utjecati na rezultat, HSS sa SDP-om bio pokrenuo demagošku političku akciju oko zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa u Jadranu. I Hrvatska socijalno-liberalna stranka popravila je rezultat: još je u kolovozu bila ispod izbornog praga, na razini 4,6 posto, a sada joj je izmjeren rejting od 5,8 posto.

Imajući u vidu standardnu grešku i činjenicu da su sada HSLS i HNS međusobno udaljeni manje od dva posto, možemo govoriti o potvrdi višemjesečnog pozitivnog trenda liberalne stranke.

HNS je porastao u odnosu na prošli mjesec, ali je ostao na razini ovogodišnjeg prosjeka, nešto ispod osam posto. Kampanja koja je utemeljena na dojmu da je upravo HNS liderska stranka političkog centra (iako HSS ima pojedinačno bolji rezultat), a Čačić njihov kandidat za premijera, nije se za sada primila posebno dobro.

Hrvatska stranka umirovljenika, koja je imala incidentan skok prošlog mjeseca, sada se vratila na 3,4 posto, a i tu je riječ o višemjesečnom prosjeku. I ta je stranka, poput HNS-a, isključila mogućnost prijeizbornog koaliranja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene