Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Predsjednik na prvom mjestu"

SDP-ovka ne želi u Europski parlament: "Voljela bih svoje mjesto na listi prepustiti Bernardiću"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jasenka Auguštan-Pentek, koju je predsjednik SDP-a Davor Bernardić predložio za jednu od 12-ero kandidata na stranačkoj listi za izbore za Europski parlament krajem svibnja, u četvrtak je pismom izvijestila Bernardića i Predsjedništvo stranke da bi se "voljela maknuti s liste i Bernardiću prepustiti svoje mjesto".

Riječ je o SDP-ovki iz Zlatara, pripadnici tzv. neretvanske skupine koja je u listopadu na sjednici Glavnog odbora pokrenula pokušaj smjene Bernardića. Auguštan-Pentek smatra da zbog situacije u SDP-u predsjednik stranke treba biti taj koji vodi svojim primjerom i preuzeti odgovornost i time poslati najbolju poruku članovima stranke i biračima.

Pročitajte i ovo Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova Biraju predsjednika Izborni dan u Sjevernoj Makedoniji, jedan kandidat u prednosti Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku"

"Zahvaljujem se Predsjedniku SDP-a koji me predložilo da budem na listi za EU parlament. Shvaćam da je to njegovo pravo, bez obzira što sam ja osobno, kao i moja županijska organizacija, predložili drugog kandidata. Za mene je velika čast što sam predložena u izbor dvanaestero kandidata", navodi Auguštan-Pentek u pismu.

Po njezinim riječima, Bernardić ju je netom prije sjednice Predsjedništva SDP-a kontaktirao i rekao joj da je u njegovu širem izboru za ulazak na listu. "Bila sam iznenađena, ali i rekla da, ako je potrebno, ne bojim se preuzeti odgovornost. Smatram da svaki SDP-ovac u ovom trenutku ne treba kalkulirati i svi trebamo bezrezervno stati iza stranke. Ovi su izbori test naše snage i povjerenja među biračima", piše Auguštan-Pentek.

Svojim zalaganjem u političkom djelovanju ne samo na lokalnoj već i nacionalnoj razini želim pokazati da postoje političari koji ne rade za osobne interese, već imaju želju da se to promijeni, dodala je.

"Tim ciljem vodila se i grupa gradonačelnika kada se suprotstavila internim klanovima i načinu na koji se medijskim istupima išlo u rušenje predsjednika i nanijela šteta cijeloj stranci. Željeli smo pokazati da ne pripadamo nikakvim strujama, tzv. klanovima, i da postoje novi, možda široj javnosti manje poznati gradonačelnici, načelnici, zamjenici i kvalitetni članovi stranke, ali koji rade na jačanju SDP-a i njezinih politika", navodi Auguštan-Pentek.

Poručuje kako će se i dalje zalagati za rješavanje unutarstranačkih problema, i to nema veze s izborima za EU parlament. "Međutim, ono što ima veze s izborima i ono što sam očekivala nakon poziva predsjednika stranke jest vidjeti i njegovo ime na listi", kaže Auguštan-Pentek.

Nije mi problem biti zadnja na listi, ako je predsjednik na prvom mjestu. Dapače, voljela bih se maknuti s liste i njemu prepustiti svoje mjesto, poručila je. "Smatram da predsjednik stranke zbog cjelokupne situacije u SDP-u treba biti taj koji treba voditi svojim primjerom i preuzeti odgovornost, te time poslati najbolju poruku članovima stranke i biračima", zaključuje pismo Auguštan-Pentek. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene