Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fijasko s avionima

Grbin: "Interpelacija do ponedjeljka, no ne isključujemo mogućnost pokretanja opoziva Krstičevića"

Peđa Grbin (Foto: Dnevnik.hr)
Peđa Grbin (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
SDP će do ponedjeljka u saborsku proceduru uputiti interpelaciju zbog propalog posla s borbenim zrakoplovima.

Zastupnik SDP-a Peđa Grbin, jedan od autora interpelacije o radu Vlade zbog propale nabave borbenih zrakoplova od Izraela, izjavio je u petak novinarima da će interpelaciju predati najkasnije u ponedjeljak, ali to ne isključuje mogućnost da će poslije pokrenuti i postupak opoziva potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o formiranju saborske većine: "Most je pristao, za Hrvatsku možemo napraviti nešto dobro" Peđa Grbin Glas građana Treba li Peđa Grbin podnijeti ostavku? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove Tv

"S interpelacijom idemo jer želimo odvojiti temu nabave višenamjenskih borbenih aviona, kako ovu koja je bila ovako nesretna i nespretno provedena, tako i onu koju su ministar obrane i predsjednik Vlade najavili, do svega drugog negativnog u radu i ponašanju ministra Krstičevića.

Želimo se koncentrirati na temu, želimo vidjeti što se dogodilo i što je pošlo krivo, a prije svega želimo osigurati da se takve stvari, nazvat ću ih glupostima, ne dogode u budućnosti", rekao je Grbin.

Od Vlade traže očitovanje u roku od 15 dana s posebnim naglaskom na non-paper. Navode i da bi Ministarstvo obrane u novom postupku nabave trebalo tražiti prethodnu suglasnost saborskog Odbora za obranu.

"To što sada nismo pokrenuli postupak opoziva ministra Krstičevića ne znači da ga isključujemo jer možda ono što će vladajući napisati u odgovoru ili ono što će se čuti u raspravi pokaže da je potrebno pokrenuti opoziv potpredsjednika Vlade i ministra obrane", najavio je Grbin.

Bačić: SDP-ova interpelacija pokazuje njihove slabosti

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u petak je komentirao SDP-ovu interpelaciju o radu Vlade u vezi propasti nabave borbenih aviona od Izraela, istaknuvši da, ako je nabava aviona bila blamaža i fijasko, onda bi jedini pravi odgovor bio zahtjev za opoziv Vlade, što SDP ne može jer je za tu inicijativu potrebna petina zastupnika, koju nemaju.

Interpelacija nema definiran rok u kojemu se mora raspraviti i o tome će se odlučiti sukladno odluci predsjednika Sabora, rekao je Bačić na pitanje kada će Sabor raspraviti SDP-ov prijedlog.

"Ta interpelacija u prvom redu pokazuje slabosti SDP-a. Naime, ako je, kako govore, nabava eskadrile borbenih aviona doživjela blamažu i fijasko, jedini pravi odgovor oporbe bi bio zahtjev za opoziv Vlade ili pojedinog člana Vlade. Očito, SDP u ovom trenutku to ne može napraviti i da hoće.

Za pokretanje pitanja opoziva potrebna je petina od ukupnog broja zastupnika u Saboru, što SDP u ovom trenutku nema s obzirom na to da im se raspada Klub", kaže Bačić. (Hina)
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene