Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP i HNS povlače svoje kandidature za Povjerenstvo za sukob interesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP i HNS danas su najavili povlačenje svojih kandidata za članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, nezadovoljni što se, zbog najava iz HDZ-a da će mijenjati zakon o sprječavanju sukoba interesa, odugovlači s ustrojavanjem povjerenstva, dok iz Vlade potvrđuju da su zakonske izmjene u izradi, te da bi Saboru trebale biti upućene već idućeg tjedna.

Iz dviju oporbenih stranaka doznaje se da će povući kandidature SDP-ovca Ive Josipovića i HNS-ovca Miljenka Dorića, koji su ranije usuglašeni među oporbom kao kandidati za članove povjerenstva, budući da se od konstituiranja Sabora i nekoliko krugova glasovanja u parlamentu izbjegavalo formirati povjerenstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zaokupljeni papirologijom Samo su Albanija i BiH korumpiranije od Hrvatske! Slika nije dostupna Odabir tajnim glasovanjem Kandidati za Povjerenstvo ne znaju navesti primjer sukoba interesa!

Čelnik HNS-ovog kluba Dragutin Lesar je na današnjoj konferenciji za novinare upozorio kako Hrvatska već pola godine nema povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, unatoč tomu što je početkom prošlog mjeseca saborski Odbor za izbor i imenovanja zatražio od saborskih klubova da predlože svoje kandidate te što su u Saboru obavljena već tri kruga glasovanja, niti jedan o izboru članova povjerenstva.

Lesar je kazao da je nakon zadnjeg kruga prošloga petka, upitao predsjednicu Odbora Nevenku Majdenić (HDZ) zašto se odugovlači s izborom povjerenstva, na što ga je ona, rekao je, uputila na predsjednika Sabora Luku Bebića.

Bebiću se kaže obratio pismenim putem i zatražio objašnjenje, no kako nije dobio odgovor, u HNS-u su takvo ponašanje ocijenili nedopustivim i odlučili povući Dorićevu kandidaturu.

Lesar je izvijestio da se o povlačenju oporbenih kandidata konzultirao sa SDP-om, što je potvrdila i potpredsjednica te stranke Milanka Opačić koja je najavila povlačenje Josipovićeve kandidature.

Razloge odugovlačenja s formiranjem povjerenstva vidi u HDZ-ovim najavama izmjena zakona, za koje kaže da ne zna što vladajuća stranka njima želi postići.

"Neka promijene zakon pa ćemo u SDP-u odlučiti kako ćemo se prema tome postaviti", kazala je Opačić.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić nije želio komentirati oporbene najave, a najavio je da bi Vlada prijedlog izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa trebala utvrditi idući tjedan.

"Smatramo kako nije dobro da su u povjerenstvu dominantni članovi stranaka, jer može doći do preglasavanja, odnosno da onaj tko ima većinu može donositi odluke i mimo moralnih standarda", izjavio je Palarić Hini.

U povjerenstvu bi tako u buduće sjedilo više nestranačkih nego stranačkih članova, a predsjednik bi također bio nestranački.

Palarić je rekao i da će se zakonom predvidjeti poseban proračun za rad povjerenstva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene