Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obavljen je razgovor s kandidatima koji žele odlučivati o sukobu interesa.


Njih 11, za sada, ispunjava uvjete za 5 mjesta u novom saborskom Povjerenstvu. No, većina onih koji su ušli u uži krug na prvom predstavljanju, nije znala navesti pravi primjer sukoba interesa. U utrci su i djelatnici saborskih službi.

Vezani članci Promotivno pivo Andree Jerenić, kandidatkinje za gradonačelnicu Zaboka - 2 Jedna kandidatkinja svoje lice stavila je na pivo, a Blaženko Boban svojim promotivnim materijalom zapalio je društvene mreže Provjereno: Stiže nam predizborni cirkus - 9 Izborni cirkus je pred vratima, natječu se komičari, pjevači, optuženici, pa čak i – Sizif!: "Kod nas se korupcija percipira kao nešto normalno"

>> Stazić: HDZ osniva tijelo koje je potpuno pod njegovom kontrolom

Supruga saborskog šefa straže jutros je odustala. Oporba ne želi sudjelovati u odabiru osoba koje će idućih pet godina imati uvid u imovinu dužnosnika i njihove bankarske račune te moći pozivati na opoziv državnog vrha. Za svoj će posao primati i do 16 tisuća kuna.

'Imamo svoje mišljenje, na sljedećoj sjednici Odbora ćemo napraviti konačnu listu na osnovu dokumentacije i razgovora, ali mora još ići i sigurnosna provjera i ta će lista ići Hrvatskom saboru. Tajnim glasovanjem se odlučuje tko će biti u tom povjerenstvu', rekla je Nevenka Majdanić, predsjednica Odbora za izbor i imenovanja.

A prije prvog nastupa kandidata nije bilo lako razbiti tremu. 'Tresem se, ovo mi je gore nego na pravosudnom', rekla je kandidatkinja Dalija Budimir. Kao na ispitu i ostalima, koji su prošli prvi krug natječaja. Oni uporniji znaju što ih motivira za ovaj posao.

'Određena sigurnost koju nudi struktura', rekla je kandidatkinja Irena Čupić. No, što je mjesto savjetnice ministra pravosuđa u odnosu na novi 5-ogodišnji mandat? 'Logičan slijed moje profesionalne karijere', rekla je Željka Žokalj. Samo, za plaću i do 16 tisuća kuna, valja znati nešto više.

Zakonska definicija o sukobu, moram vam priznati, nisam naučila napamet', rekla je Diana Dulibić Vlahov. Grlo se sušilo, a puno teže od definicije, bilo je navesti pravi primjer sukoba interesa. U istoj su utrci i oni, s dugogodišnjim radom u saborskim službama. Nakon što im istekne mandat, vraćaju se na staro mjesto. Među one dužnosnike u čiju su imovinu i bankovne račune do tada zavirivali.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju