Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Antikorupcijski savez

Beljak: "Otac korupcije u Hrvatskoj je Franjo Tuđman, kum je Vladimir Šeks"

Goran Aleksić (Foto: Dnevnik.hr)
Goran Aleksić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Goran Aleksić (Foto: Dnevnik.hr) Goran Aleksić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
SDP, HSS, HSU i SNAGA potpisali su u ponedjeljak Deklaraciju o borbi protiv korupcije kojom izražavaju političku volju i odlučnost za borbu protiv korupcije, polazeći od spoznaje da je ona opasnost za opstanak Hrvatske, njezinu sigurnost i blagostanje građanki i građana.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić upozorio je na alarmantan podatak iz istraživanja koje je pokazalo da bi samo četiri posto građana prijavilo korupciju te da se korupcija u javnom sektoru u Hrvatskoj smatra raširenom pojavom.

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović pravne posljedice Upozorenje predsjedniku: Pogledajte što je točno napisao Ustavni sud Ustavni sud o Zoranu Milanoviću Parlamentarni izbori 2024. Ustavni sud upozorio Milanovića i SDP: ''Možemo poništiti izbore''

"Serije korupcijskih skandala ne govore samo o slabostima ljudskog karaktera i teretu naslijeđenih navika nego su i dokaz da je riječ o sistemskoj pojavi koja se prelijeva na sve sfere društva, a temelj koje je nepostojanje odgovornosti vlasti na svim razinama", istaknuo je Bernardić te dodao da je korupcija i znak i posljedica loše vlasti.

U Hrvatskoj je, po njemu, za to dokaz da je ljetos zbog sumnji u koruptivne radnje moralo otići pola Vlade, kao i to da se ona još uvijek održava na vlasti zahvaljujući političkoj korupciji, odnosno kupovanju zastupnika u Saboru.

U ime okupljenog opozicijskog antikorupcijskog saveza koji će se, kaže, nastaviti širiti i s drugim parlamentarnim i izvanparlamentarnim strankama sličnog svjetonazora najavio je da su prioriteti njihova zajednička djelovanja jačanje i zaštita nezavisnih institucija nadzora, a posebno Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Sustavno bi se utvrđivalo porijeklo imovine, imovinske kartice te bi se oduzimala imovina stečena zloupotrebama te pooštrile kazne i ubrzali postupci za korupcijske slučajeve.

Uveli bi i strože i neovisne kontrole javnih nabava, trošenja javnog novca i imovinskih kartica, građanski odgoj i obrazovanje za društvo i demokraciju od osnovne škole, poštovanje i jamčenje slobode medija i novinara te jačanje istraživačkog novinarstva, neprofitnih medija, kao i organizacija civilnog društva.

Čelnik HSS-a Krešo Beljak ustvrdio je da svaka zemlja ima korupciju, jedino kod nas korupcija ima državu i domovinu.

"Otac te korupcije zvao se Franjo Tuđman. Kum te korupcije zove se Vladimir Šeks, tvorac prvog Ustava. Djeca te korupcije zovu se Ivo Sanader i Andrej Plenković, a ovo što se danas događa je kulminacija tridesetogodišnjeg upropaštavanja Hrvatske", kazao je Beljak.

Priznao je da je opozicija dva puta bila na vlasti, a Zoranu Milanoviću je zamjerio da se nije riješio one koruptivne hobotnice koja je dvadeset godina prije njega usađivana u sve društvene strukture, počevši od pravosuđa, svih ministarstava, regionalnih i lokalnih uprava.

"On se toga nije riješio iz meni nepoznatih razloga, ali sam uvjeren da nova opozicijska snaga, koje smo mi temelj, ima dovoljno znanja, želje, ljubavi prema domovini i, što je najbitnije, dovoljno hrabrosti da taj koruptivni lopovski, mafijaški, Tuđmanov HDZ zauvijek strpa u ropotarnicu povijesti", rekao je Beljak.

Lider HSU-a Silvano Hrelja mišljenja je da u Hrvatskoj nemamo problem trenutačne korupcije nego problem kulture korupcije. Istaknuo je da je cilj Deklaracije uočiti, osuditi i prijaviti korupciju.

Predsjednik Glavnog odbora SNAGA-e Goran Aleksić ustvrdio je da su korupcija, klijentelizam i nepotizam rak-rana ovog društva te objavio da "izlazi iz ormara i jasno kaže da je prava opozicija i da više nema suradnje s HDZ-om".

Bernardić se ispričao zbog slučaja stipendije poslovne škole

Bernardić se ispričao zbog slučaja iz 2014. kada je primio stipendiju u iznosu 263 tisuće kuna od privatne poslovne škole, što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nedavno okarakteriziralo kao povredu načela obnašanja dužnosti.

"Znam da to što tada nisam bio predsjednik SDP-a nije olakotna okolnost. Znam da to što tada nisam znao da je stjecanje novih znanja sukob interesa mi nije olakotna okolnost", rekao je Bernardić.

"Znam", nastavio je, "da to što nisam stekao nikakvu imovinsku korist niti sam primio novce nije olakotna okolnost."

"Znam da nije olakotna okolnost ni ta što je povjerenstvo odlučilo da nema kazne za povredu načela javnog djelovanja, stoga se ovim putem ispričavam svima onima koje je moj postupak povrijedio", komentirao je Bernardić situaciju neugodnu za predvodnika antikorupcijske koalicije u okupljanju.

Bernardić vjeruje da je da je okupljanje na Deklaraciji početak zajedničke borbe protiv korupcije i dobar temelj za buduću suradnju opozicije. Nije se htio upuštati u komentar recentnih izjava stranačkog predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića, rekao je tek da ga podržava jer je uvjerljivo najbolji kandidat.

Beljak je poručio da Milanović nije idealan, ali je jedini koji u ovom trenutku može pobijediti ovo zlo od HDZ-a, čija je kći Kolinda Grabar-Kitarović. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene