Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Plaćanje pričuve često zna zbuniti stanare velikih zgrada koji ne znaju gdje njihov novac ide. Za takvo što odgovornost snosi predstavnik zgrade koji je u vezi s upraviteljima, a novac iz pričuve može ići na sve što je zajedničko.


Iako bi odgovor na pitanje što je sve zajedničko trebao biti jednostavan, mnogi vlasnici zgrade nisu svjesni na što se definicija 'zajedničko' točno odnosi. Stoga je portal Pametna kuna suvlasnicima ponudio popis svih zajedničkih dijelova zgrade na koji se može trošiti novac od pričuve.

Vezani članci Slika nije dostupna Dobili ste poziv Ministarstva obrane i želite ga izbjeći? Možete se oženiti, ali ima i lakših načina Slika nije dostupna 'Zašto bih plaćao pričuvu za stan u kojem sam samo podstanar?'

Prije svega, zajednički dijelovi zgrade su temelji, nosivi zidovi, dimnjaci, međukatna i krovna konstrukcija, krovna i druga limarija, fasada, vanjska stolarija i bravarija te balkoni. Ukoliko zgrada u kojoj živite ima sklonište, sušionicu, praonicu rublja, prostoriju za smeće ili nadstojnički stan, to također spada u zajedničke prostorije kao i ulazno predvorje, stubište, potkrovlje i slično. Sva oštećenja u tim dijelovima zgrade podložna su plaćanju sredstvima iz pričuve.

Što se instalacije tiče, zajedničke se instalacije jake struje od kućnog priključka do brojila u stanu te sve instalacije zajedničke potrošnje poput stubišne rasvjete te rasvjete podruma i tavana. Zajedničke su instalacije zvonca i portafona, telefona te instalacije plina u zgradi od glavnog ventila do brojila u stanu. Slična je situacija i s vodom. Zajednička je instalacija od vodomjernog brojila zgrade do ventila u stanu, odvodne instalacije od priključka na javnu kanalizaciju do priključnog sifona u stanu.