Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć građanima

Saznajte što se sve može platiti sredstvima iz pričuve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plaćanje pričuve često zna zbuniti stanare velikih zgrada koji ne znaju gdje njihov novac ide. Za takvo što odgovornost snosi predstavnik zgrade koji je u vezi s upraviteljima, a novac iz pričuve može ići na sve što je zajedničko.

Iako bi odgovor na pitanje što je sve zajedničko trebao biti jednostavan, mnogi vlasnici zgrade nisu svjesni na što se definicija 'zajedničko' točno odnosi. Stoga je portal Pametna kuna suvlasnicima ponudio popis svih zajedničkih dijelova zgrade na koji se može trošiti novac od pričuve.

Pročitajte i ovo Građani kontejnera u Banovine izrugani, stižu im računi - 5 Nevjerojatna situacija Stanovi im razrušeni u potresu, ali računi za pričuvu i dalje stižu: "Zašto bih platila ako će se zgrada srušiti? Ne želim da me prave budalom" Andrej Plenković na sjednici Vlade (Foto: Pixell) Pozvao na suzdržanost Plenković: I hrvatska strana može naplaćivati kazne slovenskim ribarima

Prije svega, zajednički dijelovi zgrade su temelji, nosivi zidovi, dimnjaci, međukatna i krovna konstrukcija, krovna i druga limarija, fasada, vanjska stolarija i bravarija te balkoni. Ukoliko zgrada u kojoj živite ima sklonište, sušionicu, praonicu rublja, prostoriju za smeće ili nadstojnički stan, to također spada u zajedničke prostorije kao i ulazno predvorje, stubište, potkrovlje i slično. Sva oštećenja u tim dijelovima zgrade podložna su plaćanju sredstvima iz pričuve.

Što se instalacije tiče, zajedničke se instalacije jake struje od kućnog priključka do brojila u stanu te sve instalacije zajedničke potrošnje poput stubišne rasvjete te rasvjete podruma i tavana. Zajedničke su instalacije zvonca i portafona, telefona te instalacije plina u zgradi od glavnog ventila do brojila u stanu. Slična je situacija i s vodom. Zajednička je instalacija od vodomjernog brojila zgrade do ventila u stanu, odvodne instalacije od priključka na javnu kanalizaciju do priključnog sifona u stanu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene