Tri hrvatske ribarice isplovile su na područje Savudrijske vale nakon čega su se s ulovom vratili u matičnu luku.

Galerija +0 Savudrija (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL)

Tri hrvatske ribarice u pratnji policijskog plovila isplovile su u subotu oko 7 sati na područje Savudrijske vale, koje Slovenci smatraju svojim teritorijalnim vodama, kako bi izvukli mreže koje su u petak bacili u more, mreže su podigli te se s ulovom vratili u matičnu luku, potvrdio je Hini načelnik sektora za granicu istarske Policijske uprave Loris Kozlevac.

Vezani članci Slika nije dostupna "Branitelji su hrvatski teritorij branili puškama, mi ga branimo s brodicama i mrežama" Slika nije dostupna Hrvatski ribari za slovenski Kanal A: "Mi idemo po starom, odluka suda nas se ne tiče"

"Po dolasku na mjesto gdje su se nalazile mreže, stiglo je odmah i jedno plovilo slovenske policije odnosno slovenske ribarske inspekcije, no nakon našeg upozorenja da se nalazi u hrvatskim teritorijalnim vodama, napustilo je tu poziciju. Svi su se razišli, a hrvatski ribari podigli su svoje mreže koje su se nalazile na tom području te se s ulovom vratili u matičnu savudrijsku luku", kazao je načelnik Kozlevac.

Dodao je kako tijekom dana ne očekuje nikakve slične događaje jer su, kako je rekao, "ribari u razgovoru s policijom kazali kako u subotu ne namjeravaju više isplovljavati".

"S hrvatske strane ne očekuju se nikakva isplovljavanja ribara. Hoće li tijekom dana doći do povrede crte razgraničenja sa slovenske strane, ostaje da se vidi", rekao je Kozlevac.

O ovom događaju pišu i slovenski mediji. Kako navode Slovenske novice, slovenska policija upozorila je posadu na brodicama da se nalaze na slovenskom teritoriju kao i da su ilegalno prešli granicu.

Također, policija ih je prema pisanju slovenskim medija upozorila da su u prekršaju i da će poduzeti za to odgovarajuće radnje.

Načelnik sektora za granicu istarske PU u petak navečer novinarima je rekao da je hrvatska policija kod svake povrede crte razgraničenja od strane slovenskih plovila postupala uobičajeno, odnosno izdala im upozorenje da se nalaze u hrvatskim teritorijalnom vodama. Nakon upozorenja slovenski su brodovi svaki put napustili teritorijalne vode Republike Hrvatske. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju