Savudrijska vala (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL)
Savudrijska vala (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Slovenija danas počinje s jednostranom provedbom arbitražne odluke o granici s Hrvatskom.


Slovenske će vlasti u subotu vlasti početi s jednostranom provedbom arbitražne odluke o granici s Hrvatskom, nakon isteka šestomjesečnog roka za njezinu pripremu i pošto je u slovenskom parlamentu zadnjih tjedana usvojen set "provedbenih zakona" na koje se Ljubljana poziva kao na temelj za svoja postupanja.

Vezani članci Slika nije dostupna Prizor kakav ribari u Savudrijskoj vali ne pamte: "Situacija je napeta..." Slika nije dostupna Ribari u Savudrijskoj vali: "Policija je vani, i naša i njihova. Incidenata nema"

Podsjetimo, u petak je istekao šestomjesečni rok za primjenu odluke arbitražnog suda koju Hrvatska ne priznaje.

Slovenija je u petak Hrvatskoj uputila dvije note vezane uz provedbu arbitraže.  U jednoj su pozvali Hrvatsku na dijalog o implementaciji arbitražne presude, a druga je bila odgovor na hrvatsku notu od četvrtka kojom je MVEP pozvalo Sloveniju da se suzdrži od jednostrane provedbe mjera te na konstruktivan dijalog oko rješavanja pitanja granice.

Ekipa Nove TV u petak je bila na morskoj crti razgraničenja u Savudriji. U zaljevu je situacija tijekom jučerašnjeg dana bila bez većih incidenata, a ono što svi stanovnici s obje strane zaljeva žele je što skorije rješenje problema. (Hina/Ma.B.)