Anđelko Akrap (Foto: Robert Anic/PIXSELL)
Anđelko Akrap (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Foto: Robert Anic/PIXSELL

Savjetnik predsjednice RH za demografiju Anđelko Akrap u srijedu je uoči svečanosti obilježavanja Dana Hrvatskog sabora novinarima izjavio da je pitanje demografije "ključno za biološki i ekonomski opstanak Hrvatske".


Na pitanje o prepucavanju premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović oko sazivanja sjednice Vlade na temu demografije, kazao je da to "smatra čak i zdravim, u smislu da se istakne ta tematika", no dodaje kako on to ne bi kvalificirao prepucavanjem.

Vezani članci Prof. dr. sc. Tihomir Cipek (Foto: Dnevnik.hr) Politički analitičar o Grabar-Kitarović: "Nije iznesena niti jedna prava poruka. Hvali se promjenama, a ljudi te promjene ne vide" Predsjednica Grabar-Kitarović objavila kandidaturu za još jedan predsjednički mandat (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL) Iz rodnog mjesta Predsjednice stižu reakcije: "Za ovo što je danas, trebalo je biti snalažljiv i dobro odgojen"

"Pitanje demografije krucijalno je i stalno prisutno. Bilo bi dobro da dođe do dogovora Predsjednice i premijera. Materijale za sjednicu Vlade nije mu ni slala jer mu je prvo predložila nekoliko termina za sazivanje sjednice, a kako nije dobila odgovor o nekom terminu, nije ni slala materijale", kazao je Akrap koji je na svečanosti u Saboru bio u funkciji Predsjedničina izaslanika. Istaknuo je kako materijali na temu demografije postoje jer cijeli tim radi na njemu već duže vrijeme.

"Na Vladi bi se raspravilo o tim mjerama, postiglo suglasje koliko je moguće i izašlo u javnost s prijedlogom. Nije to nametanje stavova, to je temelj za raspravu, a Predsjednici je jako stalo do toga jer je to bilo u njezinu programu. Problem se može početi rješavati", smatra Akrap. Prema njegovu mišljenju, predsjednica Grabar-Kitarović svoje će mjere predstaviti 11. lipnja jer je to jedan od datuma koji je predložila za održavanje sjednice Vlade.

Istaknuo je da je važno da se dosta govori o problemu demografije na koji se upozorava već dugo. "Demografi upozoravaju da se ne radi dovoljno. Malo nas je, ali suglasni smo jer je to politika biološkog opstanka, a ne politika lijevo-desno. Sve strukture hrvatskog društva moraju postati svjesne toga. Kada se ta problematika vrati u srž, dosta smo postigli. Nema pozicija, opozicija, to je zajednički problem svih nas", poručio je Akrap.

Naglasio je da je program pripreman u Uredu predsjednice razvojni i zadire u sve segmente i uključuje razvoj sela i gradova kao nositelje razvoja. "Činjenica je da su za provedbu tog programa potrebna određena financijska sredstva, ali u budućnost treba ulagati", zaključio je Akrap.