Koliko vas je sve kupilo i pripremilo za odmor tek nekoliko sati prije puta? Uglavnom se sve radi u zadnji tren, pa na odmor odlazimo nervozni, a onda još neke stvari zaboravimo kod kuće. Ako sutra idete na godišnji, donosimo vam nekoliko savjeta za idealan odmor.

Galerija


Jedan od vjerojatno najstresnijih trenutaka prije početka godišnjeg odmora je pakiranje. Koliko puta vam se dogodilo da ste na more ponijeli hrpu stvari – majice, košulje, kupaće kostime, haljine – i shvatili da zapravo polovicu toga niste niti odjenuli.

Vezani članci Kristina Penava (Foto: Instagram) Uplakana Kristina Mandarina priznala što ju je natjeralo na plač: ''Trudim se skrenuti misli s toga'' Slika nije dostupna Godišnji odmor na Jadranu provest će 60 posto Hrvata

Na godišnji odmor ponesite ono najosnovnije, a preporuka je da se, ako možete, spakirate večer ranije.

Ako vas duže vrijeme neće biti u stanu, preporuka je da nikako ne stavljate otvorene prozore, ali isto tako i da ne spuštate roletu skroz do kraja. Ključ od stana svakako ostavite susjedu od povjerenja.

Putuje rano ujutro ili kasno navečer

I kada je sve spremno – u automobil. Najpametnije bi na put bilo krenuti ili rano ujutro ili kasno navečer. Gužve na cestama sasvim su normalne za ovo doba godine.

''Za subotu prijepodne bit će pojačanog prometa pa je možda najbolje izbjegavati subotu prijepodne. Najbolje je imati i dobre živce da se pripremite za neke nepredviđene okolnosti što je uvijek moguće. Gužve su, vruće je, ljudi su nervozni, imati strpljenja, u prometu je to najvažnije i kretati na put odmoran'', poručuje Irena Čačić iz HAK-a.

Voda, široka odjeća, šešir i sunčane naočale

Strpljenje je dobrodošlo, baš kao i boca vode, jer termometar vani pokazuje visoke temperature. ''Klima općenito ne bi smjela biti razlika veća od 7 stupnjeva između vanjske temperature i prostora koji se rashlađuje. Piti dovoljne količine tekućine - ne alkohol, ne zašećereno, ne kofein. Redovito piti, ne čekati da čovjek bude žedan'', podsjeća specijalistica hitne medicine Zrinka Jurak.

Kada stignete do mora držite se hlada i redovito koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od UV zračenja. A kada odmor počne, ne trčite na sunce. Najbolje ga je izbjegavati od 10 do 17 sati. Nosite laganu, široku, svijetlu odjeću i ne zaboravite kapu, šešir i sunčane naočale.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr