Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budite oprezni!

Policija poslala upozorenje građanima uoči blagdana: ''Nekad i sama žrtva stvori priliku za provale''

Provalnik/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Provalnik/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Tradicionalno, tijekom mjeseca prosinca, u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, policija bilježi veći broj kaznenih djela provala u obiteljske kuće. U proteklih su mjesec dana na području Varaždina zabilježene teške krađe provaljivanjem u kuće, tijekom poslijepodnevnih i večernjih sati, gdje su počinitelji iskoristili kraću odsutnost ukućana.

''S ciljem održavanja povoljnog stanja sigurnosti te prevencije i sprječavanja činjenja prekršaja, kaznenih djela i drugih kažnjivih radnji u vrijeme blagdana, policijski će službenici pojačano nadzirati promet u predvečernjim satima'', priopćili su iz Policijske uprave varaždinske.

Kažu kako su provale i krađe iz kuća najčešća kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin. Savjetuju građanima da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela. Nadalje, napominju kako kod takvih kaznenih djela, uz motiv počinitelja, vjerojatnost da će se isto dogoditi, leži često i u prilici koju stvara žrtva.

Neki od savjeta koje policija daje mogu pomoći u prevenciji krađa i provala. Napominju kako su zaključavanje ulazna vrata, kao i zatvaranje prozora ili balkonskih vrata bitni. Uz to, dodaju da ključ od stana ne bude ostavljen ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnim mjestima. Novac, kao i dragocjenosti, ne ostavljate u stanu, već ih pohranite na sigurno mjesto (trezori ili na čuvanje kod osoba od povjerenja), ističu iz policije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Policija u polju naišla i na auto Bizarne provale u automobile u Međimurju: Lopovi ukrali autosjedalicu, motorno ulje, rezervni kotač...

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izašli i odvezli se Pokušali provaliti u stan dok ih je iznutra prestravljeno gledalo dijete: "Prestrašeno je. A policija ih je odmah pustila!"

Napomenuli su i kako su ugradnja nekih od sustava tehničke zaštite ili lažne kamere te stavljanje obavijesti da je objekt pod tehničkom zaštitom, dobar način samozaštite. Ugradnja kvalitetne brave te štitnika neslomljivih cilindara, također.

Ukoliko primjetite sumnjive osobe i vozila u vašem susjedstvu, dojavite policiji na telefon 192, stoji u policijskom naputku.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene