Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premda je u Sloveniji proglašen crveni alarm zbog opasnosti od novog vodenog vala, u Hrvatskoj su zasad porasli vodostaji Kupe i rijeka u Istri, dok Sava zasad nije u porastu. Značajniji problemi se ne očekuju, jedino bi u Istri moglo doći do bujičnih poplava.


Male oborine u zadnja 24 sata u Sloveniji i Hrvatskoj tijekom noći nisu imale značajan utjecaj na porast vodostaja rijeke Save, u Sloveniji nije došlo do značajnog porasta njezina vodostaja, pa tako ni do formiranja značajnijeg vodnog vala na Savi, budući da je glavnina oborine pala na području sjevorozapadne i jugozapadne Slovenije, u slivu rijeke Soče i Vipave, izvijestio je danas Glavni centar za obranu od poplava Hrvatskih voda.

Budući da je tijekom današnjeg dana još predviđena oborina na slivu Save, Savinje i Krke pratit će se stanje te pravovremeno izdati prognoze o eventualnom formiranju vodnog vala rijeke Save u Sloveniji.

Vezani članci Klizište u Slavonskom Brodu (Foto: Grad Slavonski Brod) Aktiviralo se klizište u Slavonskom Brodu: U blizini su kuće za odmor, nije isključena pojava novih klizišta Slika nije dostupna Vodeni val prošao Karlovac: "Situacija je pod kontrolom, nikakvih šteta ne bi trebalo biti"

>> Crveni alarm u Sloveniji: Obavljene posljednje pripreme za novi vodeni val

Predviđena protoka rijeke Drave iz Austrije na ulasku u Sloveniju tijekom jutra se očekivala u iznosu od 1200 m3/s. Ovaj vodni val se očekuje u Hrvatskoj u poslijepodnevnim satima, no prognozirana protoka, kako navodi Centar za obranu od poplava, ne bi trebala predstavljati veću opasnost, budući da će sva oštećenja nasipa tijekom dana biti sanirana.

Pale oborine na području istarskih slivova dovele su do uvođenja pripremnog stanja obrane od poplava za vodotoke Mirna, Raša, Dragonja i Boljunčica, a za vodotok Rječinu na snazi su redovne mjere obrane od poplava.

Tijekom jutarnjih sati došlo je do naglog porasta vodostaja rijeke Kupe u gornjrm toku, dok su vodostaji rijeke Mure i tijekom noći bili u blagom opadanju.

Vodostaji rijeke Drave uzvodno od Osijeka su u opadanju, dok su na nizvodnom dijelu u blagom porastu. Radi se o prethodnom vodnom valu koji je trenutno na području grada Osijeka, te se očekuje da bez velikih problema dođe do ušća u Dunav.

Tijekom današnjeg dana predviđen je postupan prestanak oborina u Hrvatskoj i Sloveniji, te prema današnjim prognozama, naglašavaju iz Centra za obranu od poplava, slijedi nekoliko dana bez oborina.

'Nema razloga za zabrinutost'

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadran Perinić izjavio je danas kako intenzivno prate situaciju vezano za dolazak novog vodenog vala iz Slovenije u Hrvatsku te da prema sadašnjim spoznajama nema razloga za zabrinutost.

Dolazak novog vodenog vala u Hrvatsku, uslijed pojačanih padalina u Sloveniji te topljenja snijega u Austriji, ne bi trebao uzrokovati veće probleme, rekao je Perinić novinarima.

Najavio je mogućnost bujičnih poplava u Istarskoj županiji te istaknuo kako su u nekim naseljima te županije poduzete preventivne mjere. "Stožeri su pripravni i već su poduzete mjere da se podignu zečji nasipi ako bi eventualno došlo do bujičnih poplava", rekao je Perinić koji u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici sudjelovao na konferenciji "Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook