Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijekom sutrašnjeg dana

Crveni alarm u Sloveniji: Obavljene posljednje pripreme za novi vodeni val

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojačavaju se kišne padaline u zapadnom dijelu Slovenije, i očekuje se porast vodostaja rijeke Save i Kupe u Hrvatskoj tijekom današnjeg dana i noći.

Iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda sinoć je izvješteno kako stabilne vremenske prilike u Hrvatskoj bez značajnijih oborina imaju pozitivan utjecaj na stanje vodostaja, no da se, prema izvješću slovenske Agencije za okoliš, pojačavaju kišne padavine u zapadnom dijelu Slovenije, te da je za očekivati porast vodostaja rijeke Save i Kupe u Hrvatskoj tijekom današnjeg dana i noći.

Za područje istarskih rijeka Mirne, Dragonje, Raše i Boljunčice proglašeno je pripremno stanje obrane od poplava. Tijekom dana, kada će Hrvatske vode raspolagati s više informacija, moći će se dati točnije prognoze vodostaja rijeke Save za područje uzvodno od Zagreba, kao i za vodostaje rijeke Kupe, navodi se u izvješću.

Vodostaji rijeke Mure i dalje su u opadanju, te se ne očekuje znatni porast budući da na slijevu Mure nisu predviđene značajnije oborine. Vodostaji rijeke Drave uzvodno od Belišća su u opadanju, dok su na nizvodnom dijelu u blagom porastu. Vrh vodenog vala trenutno ide prema Osijeku, te bi bez većih poteškoća trebao doći do ušća u Dunav.

Vodostaji rijeke Save i tijekom jučerašnjeg dana bili su opadanju. Na snazi su samo mjere pripremnog stanja obrane od poplava na vodomjerima Trebež Sava, Trebež retencija, Sava Jasenovac, Sava Mačkovac, Sava Davor i Sava Slavonski Brod. Provode se obilasci sustava obrane od poplava i sanacije uočenih oštećenja. Ustava Trebež je otvorena za istjecanje rijeke Save u Lonjsko polje, a kanal Kupa - Kupa je u funkciji.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Hrvatska na oprezu Slovenija: 'Crveni alarm' od poplava u donjem toku Drave

>> Novi vodeni val iz Slovenije očekuje se tijekom noći i jutra

Završeni su radovi na sanaciji proboja nasipa u Puščinama i Virje Otoku. Također završeno je prepumpavanje voda koje su poplavile stambene i gospodarske objekte u Pušćinama i Gornjem Kušancu u općini Nedelišće, te u Otoku Virje. Zbog konstantnog opadanja vodostaj. Drave u Botovu tijekom jučerašnjeg dana ukinuto je i pripremno stanje. Vodostaj Drave značajno opada na vodomjeru Vrbovka, a na dionici Drave od Detkovca do granice Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije i dalje je na snazi pripremno stanje obrane od poplava iako trenutna razina vode to ne uvjetuje.

Zbog najave jakih oborina u Austriji i Sloveniji, odnosno formiranja novoga vodenog vala na Dravi pripremno stanje obrane od poplava ostat će do daljnjega na snazi. Vodostaj Drave opada i na vodomjernoj stanici Moslavina Podravska, gdje je na snazi pripremno stanje obrane od poplava, a opada i na vodomjernoj stanici Donji Miholjac.

I dalje je na snazi redovita obrana od poplava za zaštitne vodne građevine kojima je mjerodavan vodostaj Drave u Donjem Miholjcu, iako trenutna razina vode to ne uvjetuje. No, zbog najave jakih oborina u Austriji i Sloveniji, odnosno formiranja novoga vodenog vala na Dravi redovita obrana od poplava ostat će do daljnjega na snazi.

Prema trenutno dostupnim podatcima, vrh vodenog vala nalazi se na području Belišća, gdje je jučer u 13 sati dosegao +478 cm i trenutno stagnira. I dalje je na snazi redovita obrana od poplava, ali ovaj vodeni val neće premašiti razinu za uspostavljanje izvanredne obrane od poplava. Vodostaj Drave u Osijeku i dalje polagano raste, a i dalje je na snazi pripremno stanje obrane od poplava za zaštitne vodne građevine kojima je mjerodavan vodostaj Drave u Osijeku.

 Danas će vodostaj Drave u Osijeku kulminirati na razini značajno nižoj od redovite obrane od poplava, a iznosio je danas u 14 sati +262 cm. Temeljem praćenja prognoza i stanja vodnog vala, kao i nove najave Agencije za okoliš Republike Slovenije o značajnim oborinama na austrijskom i slovenskom području, očekuje se u slijedećim danima ponovno formiranje novog vodnog vala na rijekama Muri i Dravi.

Zbog svega navedenog trenutno aktivni stadiji obrane od poplava neće biti prekidani. Iako je, prema dostupnim podatcima, vodostaj Dunava u porastu na našem području, a iznosio je u 14 sati +277 cm, isti bi uskoro trebao prijeći u lagano opadanje. Od danas se očekuje stagnacija i početak laganog opadanja vodostaja Drave na dionici od Osijeka do ušća u Dunav, navode iz Centra obrane od poplava Hrvatskih voda

Zbog jakih oborina ‘crveni alarm’ za zapadni dio Slovenije

Zbog jakih oborina koje se očekuju tijekom noći na ponedjeljak slovenska agencija za okoliš proglasila je u nedjelju navečer tzv. crveni alarm, najveći stupanj opasnosti od poplava. Crveni alarm danas je na snazi na sjeverozapadu i jugozapadu Slovenije. Najviše padalina tijekom noći palo je na gornjem Posočju i na širem području Snežnika, a vodostaji rijeka Reke i Kupe velikom brzinom rastu.

Kako javljaju mediji, rijeke Soča i Vipava na sjeveroistoku zemlje još se nisu izlile iz korita, ali su dežurnim službama i stanovništvu tijekom dana podijeljene vreće s pijeskom za obranu od poplava.

Hirolog Janez Polajnar izjavio je u nedjelju navečer za Slovensku televiziju da bi u nekim krajevima u zapadnim i središnjim krajevima Slovenije tijekom noći i u ponedjeljak moglo pasti i do 200 milimetara oborina, te da bi se zbog intenzivnih padavina u austrijskoj pokrajini Koruškoj i protok rijeke Drave u Sloveniji mogao jako povećati, na 2.000 kubičnih metara u sekundi.

To je manje nego prilikom poplava početkom tjedna, ali je opasno zbog razmočenog terena i stanja nasipa. (I.D./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene