Do 1. travnja 2021. godine zemlje članice EU moraju odlučiti hoće li zadržati - ljetno ili zimsko računanje vremena jer je prihvaćen prijedlog da se ukine polugodišnje pomicanje sata.


Noćas počinje zimsko računanje vremena. U tri sata ujutro kazaljke se vraćaju na dva pa ćemo dobiti sat vremena više za spavanje.

Praksa pomicanja sata dvaput godišnje, krajem ožujka za jedan sat unaprijed i vraćanje kazaljki u listopadu za sat unatrag uskoro bi trebala otići u povijest jer je Europski parlament podržao prijedlog direktive kojom se od 2021. na razini EU-a ukida polugodišnje pomicanje sata i zemljama članicama prepušta odluka o odabiru ljetnog ili zimskog računanja vremena. Do 1. travanja 2020. države će odlučiti hoće li zadržati - ljetno ili zimsko računanje vremena. Pa ćemo unutar Unije imati više vremenskih zona, moguće je primjerice da u Hrvatskoj i Sloveniji sat pokazuje drugačije vrijeme.

Iako se zadnje pomicanje kazaljki na satu u Europskoj uniji trebalo dogoditi već iduće godine, što je predlagala Europska komisija, naknadno se ipak priklonilo austrijskom prijedlogu da se to odgodi do 2021. godine.

Tu je odluku u prosincu prošle godine podržao i hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je tada sudjelovao na sastanku ministara prometa EU-a.

U anketi Europske komisije o tome provedenoj od srpnja do kolovoza 2018. sudjelovalo je rekordnih 4,6 milijuna ljudi i većina se izjasnila protiv pomicanja kazaljki.

"Podržali smo načelan stav da se ukine pomicanje sata dva puta godišnje, iako u Hrvatskoj još nemamo stav hoćemo li uzeti zimsko ili ljetno računanje vremena. Moramo provesti javnu raspravu, uključiti turisitički i prometni sektor, razgovarati o tome na razini vlade i onda vidjeti što je najbolje", rekao je u prosincu Butković.