Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak s Vladom

NE MOŽE POMOĆI Bandić: "Moram pohvaliti Ivu Sanadera..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Banskim dvorima održava se sastanak Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i predstavnika Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina.

Cilj sastanka je daljnja razrada ključnih prioriteta i projekata s kojima se predsjednik Vlade upoznao u okviru obilaska hrvatskih županija.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći" Stjepan Mesić Uhvatile ga kamere Nove TV VIDEO "Je*e mi se!": Bivši predsjednik neočekivano otkrio što misli o Plenkoviću

Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, kazao je dolazeći u Banske dvore da je zadovoljan što je došlo do ovakve inicijative.

"S obzirom na to da je ovo prvi sastanak, teško mi je reći što očekujem. No, zadovoljan sam da postoji ovakva inicijativa i da se razgovara s predstavnicima regionalnih i lokalnih vlasti. To je potrebno, a uz refome koje su najavljene, treba razgovarati o decentralizaciji", kazao je Obersnel.

Poreznom reformom lokalci su ostali bez velikih sredstava, a Obersnel smatra kako kompenzacijske mjere nisu dovoljne.

"Ako se provedu kako su najavljene, lokalna uprava će sigurno izgubiti dio svojih prihoda, samom činjenicom da je ukinut porez na tvrtke. Za Rijeku će taj gubitak biti 20 milijuna kuna", izjavio je Obersnel.

Njegov zagrebački kolega Milan Bandić izjavio je da očekuje konstruktivnu diskusiju.

"Da se konačno ide raditi. Za vrijeme četiri godine prošle Vlade nikad se nismo sastali. Moram pohvaliti Ivu Sanadera jer smo svaka tri mjeseca imali kontakt između Vlade i Grada Zagreba. Grad se ne može voditi bez Vlade, niti Vlada bez grada koji je četvrtina Hrvatske", istaknuo je Bandić i poručio da od Vlade očekuje veću protočnost informacija i bolju logistiku.

Plenković: Želimo od vas izravno čuti koje ideje imate

Premijer Andrej Plenković u uvodnom je govoru najavio da će se takvi sastanci održavati redovito, jednom godišnje u srpnju, s namjerom da se u sljedeće četiri godine napravi iskorak u ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske.

"Mislim da tu ideju svi dijelimo", rekao je Plenković obraćajući se predstavnicima područne i regionalne samouprave na sastanku koji je organiziran dva mjeseca od početka rada Vlade, a u ovakvom se formatu do sada nije održao.

Cilj je sastanka, kaže premijer, uspostaviti kvalitetnu suradnju, identificirati zajedničke prioritetne projekte; cilj je da ministri u Vladi budu svjesni ključnih razvojnih prioriteta u pojedinoj županiji te raspraviti o pitanjima decentralizacije.

"Da izravno od vas čujemo ideje koje imate, a odnose se na nadležnost županija, da čujemo kako ste primili poreznu reformu, da vidimo kako u budućnosti možemo zajednički pripremati prioritete u proračunu", kazao je. Želim, dodaje premijer, da Vlada zna što je vama bitno i da vi na svojoj razni znate koji su temeljni pravci djelovanja Vade.

Planira takav sastanak održavati jednom godišnje, u srpnju, kada se kreće s planiranjem proračuna za iduću godinu. "Tako da u tom trenutku svi signalizirate što je vama bitno i da se prigodom planiranja proračuna to uzme u obzir".

Na dnevnom redu današnjeg sastanka su suradnja Vlade i župnija, prioritetni projekti u županijama i prijedlozi za provedbu funkcionalne decentralizacije, a rasprava je objedinjena.

"Želim da ovaj sastanak bude početna točka jedne kvalitetne suradnje u godinama koje su pred nama", poručio je Plenković.

Na dnevnom će redu sastanka biti bolja suradnja jedinica lokalne samouprave i središnje vlasti u kontekstu Akcijskog plana za reformu državne i javne uprave koji je usvojen na prošloj sjednici Vlade, kao i u kontekstu rada na novom indeksu razvijenosti potpomognutih područja, europskih fondova i gospodarskih planova za iduću godinu, dodaje premijer.

Predsjednik Zajednice županija, šibensko-kninski župana Goran Pauk u svome je uvodnome govoru kazao kako Zajednica županija, kao udruge gradova i općina, želi biti sugovornik, partner i činiti dio onih tijela koje će odlučivati o daljnjoj decentralizaciji države.

"Mi smo visoko centralizirana država i nadamo se, svi mi u lokalnoj samoupravi, daljnjoj decentralizaciji", rekao je.

Naglasio je da Zajednica županija smatra da treba prestati s pričama o ukidanjima županijama i podjeli zemlje na neke druge regije. "Sadašnji ustroj, što se tiče županija, idealan je i pogođen i na njemu treba graditi novu efikasniju javnu, ali i lokalnu i regionalnu samoupravu", rekao je Pauk i izrazio spremnost Zajednice županija na suradnju.

Pritom je izrazio nadu da se više neće događati da se na županije prebaci određene zadaće, a da ih ne prate adekvatna sredstva ili da se ona koja su početno odobrena, kasnije ukinu.

Smatra da su izjave premijera vrlo jasan pokazatelj "jedne nove ere u pogledu lokalne samouprave".

Međimurski župan Matija Posavec istaknuo je cestogradnju odnosno neophodnost obilaznica jer kroz tu županiju godišnje prolazi devet milijuna putnika, a naglasio je i da treba promijeniti sadašnju nemogućnost da se iz europskih fondova mogu financirati dogradnje škola i školskih dvorana.

Cestogradnju ističe i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji kaže kako je "izlazak na autocestu temelj za gospodarstvo". (N.C./Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene