Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudionici predstojeće konferencije o europskim perspektivama zapadnoga Balkana, što će se održati 20. ožujka na Brdu kod Kranja mogli bi biti predstavljeni bez navođenja državnih obilježja.


Sudionici bi mogli bi biti predstavljeni samo osobnim imenima, piše slovenski Dnevnik pred susret slovenskog premijera Boruta Pahora i hrvatske premijerke Jadranke Kosor sa srbijanskim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem u Ptuju. Srbija, naime, odbija sudjelovati na konferenciji ukoliko predstavnici Kosova budu predstavljeni imenom svoje države koju Srbija smatra dijelom svoga teritorija i mediji navode da će dvoje premijera, suorganizatora konferencije, nastojati uvjeriti Tadića u potrebu prisutnosti njegove države na regionalnoj konferenciji koja se održava uz potporu Europske komisije. 'Borut Pahor i hrvatska premijerka pokušat će Tadića uvjeriti da ipak sudjeluje na konferenciji', navodi ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' koji podsjeća da Srbija ne dolazi na sastanke na kojima je Kosovo predstavljeno kao nezavisna država.

Vezani članci Davor Filipović Filipović nakon sastanka s Petrolom: "Kakva je poruka zatvaranje na sat vremena?" Stigle i prve posljedice za Petrol Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Božinović otkrio da su jučer u Hrvatsku ušle dvije tisuće građana Slovenije te potvrdio odličnu suradnju

List navodi da slovensko ministarstvo odbija komentirati opcije u vezi s pripremama za konferenciju. 'Dnevnik' međutim tvrdi da je u igri mogućnost da predstavnici Srbije, Kosova i svi ostali predstavnici zemalja u regiji na konferenciji koja se treba održati 20. ožujka budu predstavljeni samo osobnim imenima, bez navođenja država iz kojih dolaze. Riječ je, pojašnjava 'Dnevnik', o načinu koji se koristi i na neformalnim, takozvanim 'Gymnich' sastancima ministara vanjskih poslova Europske unije, a na taj bi se način izbjegla opasnost da čelnici Kosova ili Srbije bojkotiraju konferenciju. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju