Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Planovi za Zagreb

Tomašević se sastao s premijerom: ''Očekujem novu eru odnosa, bit ćemo pravi partner''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković i novi gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević sastali su se u Banskim dvorima. Tema sastanka bila je suradnja Vlade i Zagreba, za koju je novi gradonačelnik kazao da očekuje da ona bude čvrsta i konstruktivna.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića u Banskim dvorima.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Iz minute u minutu Tko će prvi na Pantovčak? "Gdje ti je vladajuća većina, Plenkoviću?" Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

Razgovaralo se o suradnji Vlade i Grada Zagreba, s posebnim naglaskom na obnovu nakon razornog potresa te financijsko stanje grada.

Uz premijera su na sastanku sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić te ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat. Nazočili su i Tomaševićevi zamjenici Danijela Dolenec te Luka Korlaet.

Nakon sastanka Tomislav je Tomašević kazao da je zadovoljan sastankom. ''Ovo je bio konstruktivan sastanak. Iako je bilo kratko vrijeme, puno smo tema prošli. Što se tiče financija, dogovorili smo da ćemo ostati u svakodnevnom kontaktu. Nastavit ćemo dobru suradnju'', rekao je.

Sastanak radne skupine

Dodao je da se, kada je riječ o obnovi Zagreba, govorilo o natječajima koji su već u tijeku. ''U utorak je dogovoren sastanak radne skupine. Kolega Korlaet koordinirat će gradska tijela u vezi s potresom", dodao je i najavio suradnju Vlade i Grada.

Tomašević je kazao da je zadovoljan što je počelo rušenje prvih kuća oštećenih u potresu. ''Zadovoljni smo jer je konačno počelo, danas se ruše tri objekta. Što se tiče grada, mi ćemo biti maksimalno korektan partner da se stvari ubrzaju'', rekao je. Brzinom i dinamikom, dodaje Tomašević, nitko ne može biti zadovoljan.

''O tome ćemo razgovarati na sastanku radne skupine u utorak. Očekujem novu eru odnosa s gradom, mi ćemo doista biti pravi partner u tom slučaju'', poručuje gradonačelnik.

''Nažalost, neki objekti nisu prošli ni brzinski statički pregled, a to se trebalo riješiti. To ćemo napraviti u najkraćem mogućem roku'', kaže Tomašević.

Je li obnova prespora?

Na pitanje teče li obnova Zagreba presporo te bi li se trebao mijenjati model obnove, ministar graditeljstva kaže da ''ovo nije samo i isključivo obnova''.

"Kad bi netko bio zainteresiran čuti ili na stol staviti sve pripreme koje su bile nužne da bismo došli do prvih realizacija i pravila ponašanja u projektiranju i gradnji, ništa nije rađeno na političkoj osnovi. Zamjenik gradonačelnika bio je dio tima koji je radio materijale. Imamo materijal od 1600 stranica s uputama projektanata kako će izvoditi obnovu'', kaže.

''Mi imamo namjeru ubrzati proces legalizacije, proces imovinskopravnih odnosa i ovih 800 zahtjeva koji su upućeni prema javnim tijelima pretvoriti u odluke'', dodao je Darko Horvat.

Zaustavljena javna nabava

Tomašević se osvrnuo i na zaustavljanje javne nabave. ''Radi se o uputi pročelnicima isključivo za javnu nabavu vezanu za gradsku upravu. To se nikako ne odnosi na javnu nabavu gradskih poduzeća i ustanova'', rekao je i pojasnio da se time želi ograničiti ulazak u nove projekte koji nisu nužni. Ministar Horvat nadovezao se rekavši kako to ne znači da će se zaustavljati investicije u grad Zagreb.

''Sve ono što je u fazi realizacije ili u nekoj fazi u kojoj je odluka već donesena, naravno da ćemo odluke ispoštovati. Uputa se odnosi na nove javne nabave'', objasnio je Tomašević.

Kada je riječ o suradnji s CIOS-om, Tomašević je odgovorio da su već najavljene revizije svih tekućih ugovora s gradskim poduzećima. ''Možda je vrijeme da neke poslove preuzmu neka gradska poduzeća koja to mogu. Trenutačno se ne bavimo konkretnim poduzećima'', kazao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene