Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ostavku ne spominje

Glavna urednica Slobodne se ispričala zbog teksta o bivšoj prostitutki: "To nije bila dobra odluka"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sandra Lapenda, glavna urednica Slobodne Dalmacije, ispričala se zbog teksta o bivšoj prostitutki koja se zaposlila u centru za socijalnu skrb kao psihologinja.

Nakon gotovo puna tri dana, Sandra Lapenda, glavna urednica Slobodne Dalmacije, javno se ispričala zbog teksta koji je na portalu Slobodne objavljen 1. rujna u večernjim satima, te u tiskanom izdanju novina od 2. rujna. 

"S iskrenim i punim poštovanjem prema javnosti, kolegicama i kolegama, a zbog neprimjerene prezentacije teme o ženi, bivšoj prostitutki zaposlenoj u jednom od Centara za socijalnu skrb, objavljene 2. rujna 2021. u Slobodnoj Dalmaciji, kojom smo htjeli upozoriti na još jednu od mnogih manjkavosti sustava socijalne zaštite, osobno se i profesionalno ispričavam svima koje je naš način prezentacije teme povrijedio.

Cijenim mišljenje kolega novinara i urednika te zahvaljujem svima koji su konstruktivno i argumentirano reagirali na objave, a mi uviđamo post festum da način na koji je to urađeno nije bila dobra odluka nas kao uredništva Slobodne Dalmacije te smo delikatnoj temi trebali pristupiti primjerenije nego što smo to u ovome slučaju napravili", napisala je Lapenda.

Pročitajte i ovo Mario Jurič Oglasila se i ministrica Novinar Mario Jurič nakon Debeljakovih uvreda : "Inzistirali smo na pitanjima koji zanimaju radnike i javnost"

Pročitajte i ovo Hrvoje Zovko Dociranje iz Ministarstva HND zabrinut zbog Banožićeva ponašanja: "Vrlo je jednostavna situacija - imamo novinarku koja svoj posao radi profesionalno i ministre i njegove suradnike koji to ne rade"

Nakon objave spomenutog teksta nizale su se burne reakcije javnosti. Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je postupak uredništva Slobodne Dalmacije, a od cijelog uredništva novina zatražene su ostavke. Lapenda u svojoj kratkoj isprici ostavku nije spomenula. 

"Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zgroženo je sramotnim tekstom "Uhićivana prostitutka sada radi s djecom kao psihologinja", koji je jučer osvanuo na naslovnici tiskanog izdanja Slobodne Dalmacije. Navedeni tekst među najsramotnijim je epizodama domaćeg novinarstva posljednjih godina i zbog njega bi cijelo uredništvo Slobodne Dalmacije na čelu s glavnom urednicom Sandrom Lapendom Lemo trebalo dati ostavke", stoji, između ostalog, u reakciji Hrvatskog novinarskog društva

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene