Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori o vlasti

Sandra Benčić poslala poruku drugim strankama: "Neki ostaju protiv HDZ-a, a drugi ustaše i odmah padoše"

Sandra Benčić komentirala je pregovore za sastavljanje vladajuće većine u Hrvatskom saboru.

Sandra Benčić iz Možemo! na konferenciji za medije komentirala je pregovore o formiranju vlade.

"Kao stranka podržavamo konstituiranje Hrvatskog sabora kao prvog koraka i konstituiranje većine koja će onemogućiti stvaranje vlade HDZ-a i Domovinskog pokreta, što je, čini se, smjer u kojem oni idu", rekla je.

"Postoji većina na drugoj strani koju čini progresivna opozicija, a tu su i zastupnici Mosta i zastupnici nacionalnih manjina", dodala je.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

Benčić je pozvala sve stranke da kažu hoće li podržati HDZ.

"Spremni smo biti krajnje konstruktivni u slaganju većine. Jučer su se oko toga izjasnili IDS i Fokus kad su rekli da sigurno neće s HDZ-om. Pozivam sve druge aktere koji su spremni na to da se spriječi stvaranje većine HDZ-a da se što prije o tome izjasne, da znamo postoji li prostor da se što prije stvori većina bez HDZ-a", napomenula je.

Pročitajte i ovo Marijan Pavliček i Hrvatskih suverenista O formiranju većine Suverenist o suradnji s HDZ-om: "Čujem s terena da bi to slavonski HDZ-ovci priželjkivali"

Poslala je poruku predstavnicima manjina i rekla da Možemo! podržava odluku da ostanu zajedno.

"Nepodržavanje parlamentarne većine kontra HDZ-a i DP-a značilo bi da manjine odustaju same od sebe i ustavnog i pravnog položaja koji imaju u RH. Poruke koje su dolazile iz DP-a protiv srpske nacionalne manjine, a onda i građana srpske manjine, poruke su koje idu u smjeru mijenjanja sustava položaja manjina u Hrvatskoj", ustvrdila je.

Stranke centra, uključujući one koje su s HDZ-om išle na izbore kao što je HSLS, pozvala je da razmisle hoće li dati podršku vladi koja će, smatra, biti najdesnija moguća.

"Svi koji možemo tvoriti tu buduću većinu trebamo sjesti na sastanak. To treba napraviti najhitnije moguće jer je vrijeme u ovom trenutku ključan faktor. Stojimo na tome da je stvaranje većine koja će spriječiti dolazak na vlast najdesnije vlade u povijesti RH nama sada ključni cilj i da smo apsolutno konstruktivni i bit ćemo konstruktivni u razgovorima da se takva većina formira", poručila je.

"Nitko s ove strane, koja ostaje protiv HDZ-a – a ne kao neki koji ustaše i odmah padoše – nema razloga s bilo čime odugovlačiti", zaključila je Benčić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene